fbInstagram

ВЛАДИМИР БАЧАНИН ПОТВРДИО ТИТУЛУ ДРЖАВНОГ ПРВАКА

DSC 1446

Након укупно изведена три задатка и прелетених 173 километра на Државном првенству у параглајдингу у дисциплини прелет, најбољи од укупно 39 такмичара из Србије, био је Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „АИР 037“ из Крушевца, који је тиме задржао прошлогодишњу позицију на трону домаћег параглајдинга. Бачанин је уједно био првопласиран и на међународном такмичењу Словенија, БиХ, Србија Опен од 92 такмичара, те је понео дуплу титулу са овог такмичења одржаног у Нишкој Бањи од 10. до 16. јуна.

Временске прилике нису ишле на руку пилотима параглајдера који су се окупили у Нишу, како би се изборили за државне прваке Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, па је од планираних шест летачких дана, реализовано три. Али и то је било довољно да се прогласе најбољи јер летело се и по 60 километара по дану уз извршење задатака – од Нишке Бање па првог дана до Лебана, другог дана до Пирота и трећег дана до Књажевца.

Поред првопласираног Владимира Бачанина, титулу вицешампиона на државном првенству је понео Срђан Ристановић из Спортског клуба „Даст Девил“ из Београда, док је бронзу освојио Милан Стевић из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда. Најбољи јуниор је био Павле Павловић из Параглајдинг клуба „Голија“ из Рашке. Екипно су најуспешнији били такмичари КСЛиБ „Арес“ из Београда, испред другопласираних такмичара из Параглајдинг клуба „АИР 037“ из Крушевца са само пет бодова заостатка и трећепласираних такмичара  из АК „Нови Сад“. У посебној спорт класи најуспешнији је био Дејан Валек из АК „Нови Сад“, док је друго место освојио Нинко Кљуковница из СПК „Беркут“ Вршац и треће место Павле Павловић из ПК „Голија“ Рашка.

У оквиру обједињеног такмичења Србије, Словеније, БиХ, поред такмичара из ове три земље наступили су и пилоти из Мађарске, Русије, Румуније, Украјине, Хрватске, Македоније, Молдавије, Финске, Јапана, Кине, Шведске, Америке – укупно њих 92. Тако јака конкуренција није била препрека Владимиру Бачанину да се покаже најбоље што уме на свом терену, те је извојевао победу. Друге две највише позиције су заузели такмичари из Словеније – Јуриј Видић 2. место и Марко Новак 3. место.

Ово такмичење је успешно организовано уз подршку Министарства омладине и спорта РС, Спортског савеза Србије и домаћина Града Ниша и Општине Пантелеј. На истом терену ће се 2020. године одржати једно од највећих параглајдинг такмичења – 16. ФАИ Европско првенство у дисциплини прелет, које ће окупити најбоље европске пилоте. У међувремену, за мање од месец дана, наша петочлана репрезентација путује на овогодишње Европско првенство у Португал, а судећи према резултатима са овог такмичења, припремљености за највише резултате им не мањка. 

fer play2014