fbInstagram

ВРШАЦ УСПЕШАН И ТАКМИЧАРСКИ И ОРГАНИЗАЦИОНО

 DSC0269

Протеклог викенда Вршац је окупио бројне пилоте параглајдера који су се борили за државне прваке Србије и државне прваке Румуније. У непосредној организацији домаћина Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца и Ваздухопловног савеза Србије, на полетишту Вршачка кула, од 18. до 20. маја, одржана су ова два државна првенства у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање на циљ, а такмичење је уједно било и Тест такмичење за предстојеће Светско првенство које ће се одржати у Вршцу 2019. године.

Након два летачка дана, изведених укупно осам серија такмичарских летова и уз учешће 57 пилота параглајдера из 12 држава, такмичари и организатори су показали да и те како наредне године могу да уприличе одлично летење и атмосферу за најбоље светске пилоте у овој дисциплини.

У укупној конкуренцији најбољи су били пилоти из Словеније – Матјаж Ферарич и Јака Горенц, са освојеним првим и другим местом и једнаким бројем бодова. Треће место је освојио Горан Ђурковић из СПК „Беркут“ Вршац. Од укупно десет екипа, најбољи је био комбиновани тим Србије и Словеније кога су чинили Матјаж Слуга, Антон Свољшак, Слободан Малетић и Јован Новак, другопласирана је била екипа пилота из Србије – Горан Ђурковић, Иван Павлов, Дејан Валек и Драган Попов, а треће место је освојила комбинована екипа пилота из Чешке и Словеније.

У оквиру државног првенства Румуније наступило је њихових најбољих 15 пилота, а у оквиру најважнијег домаћег такмичења у Србији за пилоте параглајдера у дисциплини прецизно слетање, наступило је 17 пилота из седам клубова. Титула државног првака припала је Горану Ђурковићу из СПК „Беркут“ Вршац, нашем најбоље пласираном пилоту на светској ранг листи. Друго место је освојио Иван Павлов из АК „Нови Сад“, док је трећепласирани био Дејан Валек из истог клуба. Екипно је победио АК „Нови Сад“, испред другопласираног КВС „Кошава“ из Београда и трећепласираног клуба домаћина „Беркут“.

„Огромно је задовољство освојити прво место на државном првенству, а још веће ако се ради о домаћем терену, на коме си, уместо у функцији организатора на месту такмичара. Посебно ме радује чињеница да је учешће на овом догађају узео велики број пилота из других држава и да смо тиме показали да све што радимо у овом спорту и на овом терену има смисла и да је то резултат за који се боримо. Честитам свим својим колегама из репрезентације на сјајним резултатима и радујем се предстојећим и такмичарским и организационим активностима,“ изјавио је нови државни првак Горан Ђурковић. 

Првих пет позиција на државном првенству су заузели чланови репрезентације Србије– Горан Ђурковић, Иван Павлов, Дејан Валек, Драган Попов и Слободан Малетић, чиме су показали квалитет и добру припремљеност за следећа велика међународна такмичења која им предстоје – Европско првенство у Словенији у септембру месецу и такмичења светског купа током читаве године. А наредне године, као што је споменуто, и такмичаре и организаторе очекује Светско првенство на овом истом месту, као прилика за промоцију наше земље и овог спорта у најбољем могућем светлу.

fer play2014