fbInstagram

ВСС - НАЈБОЉИ СПОРТСКИ САВЕЗ

 DSC0109

Ваздухопловни савез Србије добитник је овогодишње Мајске награде за најбољи грански спортски савез. 

          Спортски савез Србије одлучио је да највеће друштвено спортско признање у области спорта у Републици Србији, Мајску награду за најбољи грански спортски савез додели ове године Ваздухопловном савезу Србије. На свечаности која је уприличена у Дому Народне Скупштине, награду је примио председник ВСС-а, Лабуд Булатовић.

          "Oбзиром на богату српску спортско-ваздухопловну традицију, ову награду схватам и као признање пионирима спортског ваздухопловства, почев од др. Владимира Алексића који је 1909. године конструисао ваздухоплове и на њима летео. Србија је међу првим државама Европе имала законску регулативу која се односила на ваздухопловство и спортско ваздухопловство. Наша земља је и после рата наставила традицију ваздухопловаца и данас је постала до те мере уважена од стране Светске ваздухпловне федерације, да је у руководству ове организације.

          ВСС се поноси како традицијом, тако и успесима ваздухопловних спортиста Србије у последње три деценије, при чему је изузетно важно да су резултати остварени уз ангажовање спортских стручњака, наставника и инструктора и аероклубова, а посебно захваљујући подршци Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије. Изражавамо уверење да ћемо и у будућности остваривати резултате који ће доприносити угледу српске спортске породице", рекао је поводом добијања овог престижног признања Лабуд Булатовић.

          Иначе, разлози за ову награду су бројни. Број трофеја који су ваздухопловни спортисти освојили на међународним такмичењима високог ранга током последње деценије је заиста непрегледан. Витрине овог савеза краси преко 15 пехара и више од 50 медаља из овог периода. Пре само неколико дана, репрезентација Србије је постала вицешампион Европе у прецизном слетању параглајдером, показавши да се не планира предах у освајању светских трофеја.

          ВСС је један од свега неколико спортских савеза у земљи који издаје свој часопис. Једини је савез који је спровео два европска пројекта. Године 2011. ВСС је у Београду организовао Генералну конференцију Светске ваздухопловне федерације која је означена као једна од најбоље организованих у 105 година постојања ФАИ-а. Током последњих десет година, ВСС је организовао више од 15 европских и светских првенстава у разним ваздухопловним спортовима, доводећи на тај начин више од 3000 ваздухопловних спортиста у нашу земљу и обогаћујући и туристички аспект Србије. Чланови ВСС-а, попут Жељка Овука и Срђана Пелагића остварили су и значајан допринос у Светској ваздухопловној федерацији, радећи на развоју спорта кроз функције потпредседника.

fer play2014