fbInstagram

ВЛАДИМИР БАЧАНИН И СВЕТОЗАР ГОСТОЈИЋ ДОБИТНИЦИ ЗЛАТНОГ ОРЛА

DUL 0114

Проглашени најбољи спортисти ваздухопловног савеза Србије за 2018. годину

ВЛАДИМИР БАЧАНИН И СВЕТОЗАР ГОСТОЈИЋ ДОБИТНИЦИ ЗЛАТНОГ ОРЛА

Највише ваздухопловно спортско признање, стата «Златни орао», за спортисту године у летачкој категорији, припала је пилоту параглајдера Владимиру Бачанину из Параглајдинг клуба «Аир 037» из Крушевца. Владимир је прошле године освојио титуле државног првака и победника лиге Србије у прелету параглајдером. Члан је параглајдинг репрезентације Србије, наш најбоље пласирани пилот у дисциплини прелет на светској ранг листи и заслужни спортиста националног ранга. Владимир је једини пилот из Србије који се пласирао на Супер финале Светског купа у параглајдингу, које ће окупити најбоље пилоте света. На ово престижно такмичење путује ускоро, у марту месецу.

У нелетачкој (аеромоделарској) грани ваздухопловног спорта, спортиста године је Светозар Гостојић, ваздухопловни моделар из Аероклуба «Зрењанин». Светозар је постао вицешампион Европе у 2018. години, а са репрезентацијом је екипно освојио титулу европских првака. Такође је и део тима који је актуелни светски првак у ваздухопловном моделарству у категорији Ф1Б. Заслужни је спортиста врхунског ранга.

Да подсетимо, 1957. године, почела је историја доделе «Златног орла», награде за најбоље спортисте ваздухопловце и једриличар Божидар Комац је био први добитник Златног орла. Иначе, он је са Звонимиром Раином, био представник Србије који је постао светски првак на Светском првенству у ваздухопловном једриличарству одржаном 1954. године у Великој Британији, летећи са једрилицом домаће производње «Кошава». Нешто више од шест деценија касније, спортисти Ваздухопловног савеза Србије настављају традицију освајања медаља на међународној сцени, те су и прошле 2018. године освојили пет медаља екипно и једну медаљу појединачно и уписали Србију на списак европских и светских шампиона у ваздухопловним спортовима.

Поред најбољих спортиста, додељена су и признања појединцима и инстутуцијма које су допринеле развоју и напретку ваздухопловства. Специјално признање за посебан допринос ваздухопловству припало је Министру одбране Републике Србије, господину Александру Вулину, из разлога што је Министарство одбране један је од најважнијих сарадника Ваздухопловног савеза Србије, и спортско ваздухопловство без подршке војног, као и цивилног ваздухопловства, не може да функционише на прави начин.

Златне плакете су додељене Комаданту ратног ваздухопловства и против-ваздушне одбране, генерал-мајору Душку Жарковићу, Српско-руском хуманитарном центару из Ниша на челу са директором центра господином Виктором Гуљевичем, Горану Стојковићу из Аеро клуба «Ћуприја», Горану Пановићу из Новог Сада и Живи Френцу, легенди ваздухопловног једриличарства из Аеро клуба «Ваја» из Београда.  

Додељене су и медаље рекорда за постигнуте државне рекорде у 2018. години. Горану Тодоровићу Фаци, бившем припаднику 63.Падобранске бригаде, падобранцу са инвалидитетом, додељено је признање за рекорд од пет скочених падобранских скокова у тандему, са висине од 6000 метара у једном дану на аеродрому Бовец у Словенији, 9. септембра. Милану Петковићу из Аеро клуба «Београд» додељено је признање за чак четири нова државна рекорда у ваздухопловном једриличарству, постигнута 5. и 18. јануара 2018. године у Аустралији. Три рекорда су постигнута у 15 метарској класи једрилица и то су следећи рекорди: Постигнута брзина у троуглу од 750 км – резултат 92.4 км/час, Прелет са унапред задатим окретним тачкама – резултат 751,3 километра (што је уједно и рекорд у отвореној класи једрилица) и постигнута брзина на раздаљини циљ-повратак 500 км – резултат од 93.99 км на час. Медаље рекорда је у Миланово име преузео његов кум господин Иван Ћурковић, бивши фудбалер, председник фудбалског клуба Партизан и председник Олимпијског комитета Србије и Црне Горе. Медаље рекорда освојили су и двојица ваздухопловних моделара – Дамјан Мирковић из Аероклуба «Нова Пазова» и Лазар Лаћимић из Аероклуба «Београд». Оба рекорда су постигнута у класи Ф1Н (собни модели клизача), с тим што је Дамјан постигао рекорд у хали класе 1 у Новој Пазови 25. марта, а Лазар Лаћимић у хали класе 2 у Сомбору 4. марта. Рекорд Дамјана Мирковића је лет модела у трајању од 42.9 секунди, а рекорд Лазара Лаћимића је лет модела у трајању од 46 секунди.

Најуспешнији спортисти по гранама ваздухопловног спорта за 2018. годину су следећи:

Параглајдинг

1.Владимир Бачанин, Параглајдинг клуб „Ер 037“ Крушевац

2. Горан Ђурковић, СПК „Беркут“ Вршац

3. Дејан Валек, АК „Нови Сад“

Падобранство

1.Мирољуб Јанићијевић, ПЕВС „Небеске Видре“

2.Слободан Терзић, ПК „Делта“ Београд

3.Игор Жмирић, ПК „Делта“ Београд

УЛЛ

1.Мило Тодоровић, АК „Ћуприја“

2.Војислав Ђукић, АК „Утва“ Панчево

3.Владимир Стојковић, АК „Ћуприја“

Ваздухопловно моделарство

Сениори:

1. Светозар Гостојић, АК „Зрењанин“

2. Бојан Гостојић, АК „Зрењанин“

3. Дамјан Мирковић, АК „Нова Пазова“

Јуниори:

1. Видак Веселиновић, АК „Трстеник“

2. Андреј Настасић, АК „Сомбор“

3. Никола Мацура, ВМК „Суботица“

 

Ракетно моделарство

Сениори:

1.Миодраг Чипчић, АК „Кикинда“

2.Дејан Жак, АК „Живица Митровић“ Бела Црква

3.Илеш Ференц, АК „Ада“

Јуниори:

1.Кристина Чипчић, АК „Кикинда“

2.Младен Бунчић, АК „Нова Пазова“

3.Срђан Радашин, АК „Ада“

Општа авијација

1.Александар Годић, АК „Наша крила“ Параћин

2.Томислав Шалетић, АК „Наша крила“ Параћин

3.Владимир Спасић, АК „Смедерево“

Ваздухопловно једриличарство

1.Зоран Френц, АК „Ваја“ Београд

2.Бранко Благојевић, АК „Михајло Петровић“ Краљево

3.Милан Петковић, АК „Београд“

fer play2014