fbInstagram

38.СРЕМ КУП – 40 ГОДИНА ОД ПРВОГ СУСРЕТА

35533242 1339222096221986 4775155054988492800 o

У суботу 5.јуна на терену Арадац код Зрењанина ће се одржати 38.Срем куп, међународно такмичење ваздухопловних моделара у категоријама Ф1А,Б,Ц,Х. Непосредни организатор такмичења је Аеро клуб „Нова Пазова“.

Такмичење почиње у девет часова и планирано је пет такмичарских турнуса од по сат времена. По завршетку такмичарског дела ће уследити у послеподневним часовима проглашење победника. Такмичење је међународног карактера и као део спортског календара ВСС и ФАИ (Светске ваздухопловне федерације), окупиће домаће ваздухопловне моделаре и госте из иностранства. Победник је такмичар чији је модел постигне најдуже време летења од тренутка пуштања модела из руке такмичара или ослобађања модела од сајле до слетања.

Иначе, ово такмичење бележи традицију дугу чак 40 година. Први „Срем куп“ је организован априла месеца 1981.године као међуклупско такмичење ваздухопловних моделара. На светском првенству у Мађарској 1995.године, координатор светског купа у Светској ваздухопловној федерацији је дао сагласност да „Срем куп“ постане део система такмичења светског купа. Од тада па до данас вредни ентузијазисти и чланови клуба негују традицију одржавања овог ваздухопловно моделарског такмичења, које сваке године окупи како најбоље домаће моделаре, тако и бројне моделаре из Европе, па и шире.

Категорија Ф1 представља слободнолетеће ваздухопловне моделе. Ф1А – модели једрилица: подижу се на висину од 50 метара путем сајле и затим настављају слободан лет. Модели Ф1Х су мањих димензија намењени почетницима. Ф1Б – модели на погон гумом: намотана гумена трака тежине 30 грама окреће елису и подиже је на висину од 50 до 80 метара и модел затим наставља слободан лет. Ф1Ц - модели на погон СУС мотори – пењачи: пењу се у вис путем СУС мотора чије је време рада ограничено и затим настављају слободни лет. Моделари из Србије су европски и светски прваци у овим дисциплинама и у самом светском врху су годинама уназад.

У прилогу је архивска фотографија АК „Нова Пазова“ са резултатима „1.Срем купа“, одржаног 1981.године.

fer play2014