fbInstagram

38. СРЕМ КУП

image5

Овогодишњи 38. по реду "Срем Куп" одржан је у суботу 5.јуна на терену Арадац код Зрењанина. Због пандемије "корона" вируса, серија светског купа FAI је суспендована, тако да је ове године такмичење одржано као отворено међународно (FAI open international), а у част 40 година од његовог оснивања.

Те 1981. године група ентузијаста АК Нова Пазова покренула је ово такмичење са намером да оно буде квалификационо за првенство тадашње САП Војводине. Мала занимљивост је да је тако настао и "Бачка Куп" који се и данас одржава у организацији АК Сомбор. Иако та првобитна идеја никада није потпуно заживела, такмичење је трајало и коначно 12. по реду од координатора светског купа господина Кејнса (Ian Kaynes) добија формално одобрење да званично постане међународно и да, ако буде успешно, буде укључено у серију светског купа у коме је остало све до данас.

Због ситуације у којој се сви налазимо одзив је био знатно мањи него у претходним годинама, али захваљујући гостима из Босне и Херцеговине, С. Македоније, Хрватске и Бугарске такмичење је било "право" међународно и веома занимљиво и неизвесно. Дан је био сунчан без икаквог ветра што је многима задало проблеме у налажењу стабилне "термике" и већ након другог регуларног лета у дисциплини F1A "једрилице" од присутних 14 издвојила су се четворица са максималним резултатима који су тако наставили све до последњег лета у коме такмичари из БИХ, Един Шахиновић и Милош Будимчић греше, чиме су борбу за прво место препустили нашима Ненаду Баточанину из АК "Винг" и Радоју Благојевићу из АК Војка. Након брзог "флај-офа" победа је припала Ненаду, а захваљујући максималном резултату у наставку такмичења и поред слабог првог старта на треће место се пробио гост из Бугарске Мирослав Мандичев који је тако присутним јуниорима одржао практичну лекцију о такмичарској упорности. Међу троје јуниора најуспешнији је био Срефан из Сомбора, испред Ане гошће из Бања Луке и клупског колеге Милана.

Код седморице F1B "гумењака" ситуација је била слична, наш репрезентативац Бојан Гостојић из Зрењанина и гост из Македоније Климент Машин су једини постигли "максимум" у првом лету и тако наставили до самог краја регуларног тока такмичења, те су питање победника разрешили у "флај-офу" у коме је Бојан био успешнији. Треће место заузео је други гост из Македоније Анастас Божинов, а са свега две секунде предности испред домаћина Боже Грубића. Једини јуниор у овој дисциплини наш Видак из АК Трстеник заузео је шесто место у укупном поретку.

Међу петорицом F1C "пењача" поредак је практично решен већ у првом лету у коме је једини максимум постигао Бранко Бјелић из АК Винг који је тако наставио до краја и заслужено победио. Треће место припало је колеги из репрезентације Живи Ковачком из Зрењанина, а ветеран Милан Павлов из АК „Утва“ Панчево је поново пријатно изненадио освајањем другог места.

Са идејом подршке развоју и новим такмичарима на "Срем Купу" је ове године организовано и јуниорско такмичење у дисципплини F1H "мале једрилице" на коме се надметало троје јуниора из АК Сомбор у коме је најуспешнији био Стефан, а испред Кристине и Ивоне.

Такмичење је реализовала уходана екипа АК Нова Пазова предвођена младим репрезентативцем Славком Савићем, а уз помоћ пријатеља из Земуна, и Трстеника те значајну финансијску подршку Ваздухопловног савеза Војводине.

Мартин Грубић, АК „Нова Пазова“

fer play2014