fbInstagram

АЛЕКСАНДАР ЦВЕТКОВИЋ И ПАДОБРАНСКИ КЛУБ „АРХИСТРАТИГ“ ПОБЕДНИЦИ ДРЖАВНОГ ПРВЕНСТВА

 DSC0245

Титулу државног првака у падобранству за 2020. годину освојио је Александар Цветковић из Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ из Београда, а његов клуб је проглашен за најбољу екипу 66. Отвореног првенства Србије у падобранству у дисциплини скокови на циљ. Такмичење је одржано од 18. до 20. септембра на спортском аеродрoму Лисичији Јарак код Београда, уз учешће 36 такмичара из осам клупских и мешовитих екипа.

У оквиру националне конкуренције, од 30 такмичара из четири клуба из Србије, убедљиво највишу позицију је заузео Александар Цветковић. Вицешампионско друго место је освојио Милан Светозаревић из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, а треће место, са само једним бодом заостатка иза другопласираног, припало је Радославу Кораћу из ПК „Архистратиг“ из Београда. Тројица првопласираних у својој досадашњој каријери имају забележених у збиру преко 10.000 падобранских скокова, те овај резултат представља спој дугогодишњег искуства, рада, знања и умећа у оквиру ове падобранске дисциплине.

Прваци државе екипно су падобранци Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ из Београда – Александар Цветковић, Радослав Кораћ, Слободан Терзић, Горан Стојановић и Александар Милошевић. Друго место је освојила Падобранска екипа Војске Србије у саставу Милан Светозаревић, Дејан Цветковић, Дарко Качавенда, Радмила Ђурић и Синиша Мићић. Треће место припало је падобранцима из Аероклуба „Наша крила“ из Параћина – Борислав Иветић, Никола Цветковић, Мирољуб Јанићијевић, Драган Обрадовић и Светлана Симић.

У отвореној конкуренцији, поредак првопласираних је исти као и у националној конкуренцији – Александар Цветковић, Милан Светозаревић и Радослав Кораћ. Екипно такође су најуспешнији „Архистратиг“, затим „Небеске видре“ и „Параћин“. Међу дамама, најбоља је била Ина Гител која је бранила боје клуба „Skydive“ из Бања Луке, испред другопласиране Радмиле Ђурић из ПЕВС „Небеске видре“ и трећепласиране Светлане Симић из АК „Наша Крила“ Параћин. У јуниорској конкуренцији прво место је освојио Немања Гаврић из Падобранског клуба „Skydive“ из Бања Луке, док је друго место заузео Стефан Живковић из АК „Наша крила“ из Параћина и треће место Душан Лукић из такође параћинског клуба.

Такмичење је обележило и учешће најмлађег и настаријег такмичара између којих је разлика чак 70 година! Ибрахим Калесић из АК „Тузла“ наступио је у отвореној конкуренцији такмичења, и са својих 86 година живота и даље се активно такмичи. Најмлађа дама, Сара Лукић из Аеро клуба „Наша крила“ Параћин, недавно је стекла падобранску дозволу и са својих 16 година први пут наступила на такмичењу. АК „Наша крила“ Параћин је на овом такмичењу учествовао са три јуниора, што је велики корак како за саме младе такмичаре, тако и за такмичарско падобранство. 66. Отворено падобранско првенство је тиме окупило падобранце од 16 до 86 година – генерације од 2003. годишта па све до 1934. годишта.

На такмичењу је изведено укупно седам серија скокова, те је за што бољи резултат такмичар падобранац морао имати континуирано добар резултат у свакој серији, да би у укупном збиру имао најмањи и уједно најбољи резултат. У дисциплини скокови на циљ се вреднује прецизност такмичара у извођењу скока из авиона падобраном са 1000 метара на центар циља пречника два центиметра. Најпрецизнији је тако и најбољи. Првопласирани Александар Цветковић је заслужио прво место са резултатима 1 цм из два скока, 2 цм из два скока, 3 цм из два скока и 4 см из једног скока, и тиме понео шесту титулу државног првака у падобранству, освојену у досадашњој спортској каријери.

Такмичарски скокови су извођени из војног авиона АН-2, који је уз петочлану посаду припадника Војске Србије, био огромна подршка реализацији такмичења, на начин да је омогућено да се изведе преко 250 скокова падобранаца. Да се такмичење одвија у реду, водио је рачуна директор такмичења Никола Боровац, делегат такмичења Љубиша Наумовић и судијска екипа Милош Јанковић, Јова Стејић, Ненад Бркић, Теодора Трифунов на челу са главним судијом Ненадом Стојиљковићем. 66. Отворено падобранско првенство је ове године био такмичарски део падобранске манифестације Балкански скок пријатељства, која је традиционално окупила бројне падобранце ветеране 63. падобранске бригаде. Тиме су се ове године удружили на једном месту активни падобранци такмичари и падобранци ветерани, на спортском аеродрому Лисичији Јарак од 18. до 23. септембра.

fer play2014