fbInstagram

ДЕСАНТ НА ДРВАР

235910081 10218915806597174 7471922840845923412 n

Од данас 13.августа па до недеље 15.августа викенд у Дрвару у Босни и Херцеговини ће бити обележен догађајем који више од деценију није одржан на овом простору. Око 50 пилота параглајдера из региона (Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска, Словенија) ће учествовати на међународном такмичењу у параглајдингу – „Десант на Дрвар“. Организатори такмичења су Општина Дрвар, Ваздухопловни савез Србије и Параглајдинг клуб „Дрвар“. Такмичење је подржано од државе Србије и Министарства омладине и спорта РС.

Такмичење је првобитно планирано за мај месец, али је због неповољних временских прилика померено за овај термин, који обећава добро време и летење у ова три дана. Пилоти ће имати такмичарске задатке прелета од преко 100 километара, а све то ће моћи да се прати путем интернета уживо, путем најсавременије сателитске технологије за праћење пилота на параглајдинг такмичењима. Летеће се у правцима ка Гламочу, Ливну, Бихаћу, Санском Мосту, Босанској Крупи и другим местима у окружењу, у зависности од дневне метео прогнозе и постављених задатака.

Поред организатора, подршку такмичењу ће дати и Хеликоптерски сервис Републике Српске, Горска служба спасавања, Дом здравља Дрвар и друге организације које су препознале значај оваквог догађаја у Општини Дрвар.

Захтеван терен са добрим термичким струјањима привукао је велики број квалитетних пилота који учествују, а да се такмичење одвија у савршеном реду водиће рачуна директор такмичења Жељко Овука, генерални секретар ВСС и локални домаћин Марко Зарач, оснивач Параглајдинг клуба „Дрвар“.

Иначе, Параглајдинг клуб „Дрвар“ је званично основан 2020.године, а параглајдинг је заживео на овом простору од 2018.године, када су изведени први летови параглајдером. Зато ће овај велики међународни догађај бити значајан за развој параглајдинга како у самом Дрвару, тако и шире у целом региону.

fer play2014