fbInstagram

ФАИ НАГРАДЕ ЗА СРБИЈУ

255591999 4584086755017915 4292134141388069126 n

На 115. ФАИ генералној конференцији, која се одржава од 9. до 11. новембра, два велика признања Светске ваздухопловне федерације (ФАИ) додељена су групи – аеро клубу и појединцу – спортском раднику из Србије. Аеро клуб „Ћуприја“ из Ћуприје је добио групну почасну диплому (FAI GROUP DIPLOMAS OF HONOUR), док је Никола Боровац из Аеро клуба „Фрањо Клуз“ из Земуна добио Пол Тисандје диплому (PAUL TISSANDIER DIPLOMAS).

Ова велика част и признање указана је добитницима из Србије, поред осталих добитника из света, на годишњој додели награда, уприличеној 9. новембра електронски од стране ФАИ, с обзиром да се ове године због епидемијске ситуације највећи скуп кровне светске ваздухопловне федерације одржава на овај начин, без састанка делегата из целог света на једном месту.

Почасну групну диплому Аеро клуб „Ћуприја“ је заслужио за, како је Светска ваздухопловна федерација навела, достигнућа у развоју ваздухопловне дисциплине ултралаког летења у Србији и за допринос промоцији и развоју овог спорта у својој држави. Поред АК „Ћуприја“, ово признање су добили Ваздухопловна федерација Аустралије, један Аеро клуб из Чешке Републике и Катедра за ваздухопловство, Факултета инжењерских наука, Политехничког универзитета у Хонг Конгу, Кини.

Пол Тисандје диплому за дугогодишњи успешан рад у спортском ваздухопловству, Никола Боровац је добио поред колега из Аргентине, Аустралије, Чилеа, Кине, Индије, Кореје, Русије, Америке и неколико европских држава.

Аеро клуб „Ћуприја“ је основан далеке 1929.године, а рад клуба је обновљен 2012.године, иницијативом председника аероклуба Горана Стојковића из Ћуприје, пилота и инструктора моторног змаја, и вишегодишњег координатора за ултралако летење ВСС. Захваљујући Горану и члановима његовог клуба, ултралако летење постоји у Србији и негује се низом манифестација и такмичења, заједно са колегама из других клубова, заљубљеницима у овај спорт. Аеро клуб од 2018.године има свој аеродром, а од 2019.године је постао Центар за обуку пилота ултралаких ваздухоплова. Велики успеси за кратко време, на националном нивоу, нису прошли незапажено од Светске ваздухопловне федерације, те је ово признање дошло као награда за пређашњи рад и мотивација за убудуће.

Никола Боровац из Аеро клуба „Фрањо Клуз“ Земун је члан ВСС више од пола века, од 1957.године. Данас обавља дужности управника спортског аеродрома у Београду, директор је репрезентације Србије у ваздухопловном моделарству, члан Управног одбора ВСС и председник АК „Фрањо Клуз“ Земун. Његова спортска биографија, како као такмичара, тако и спортског радника се не може побројати у неколико реченица, јер су десетине и десетине такмичења на којима је учествовао, а организовао је преко стотину такмичења, од којих је водио више светских и европских првенстава. Једноставно, може се рећи да је читав његов живот обојен спортским ваздухопловством, само је с годинама успешно мењао улоге и остављао траг у успешној ваздухопловној историји, за шта је награђен овом приликом од највише и најстарије светске ваздухопловне организације.

fer play2014