fbInstagram

МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС

2023art2 1 HAN USAbig

МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА МЛАДЕ УМЕТНИКЕ НА ТЕМУ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

ВАЗДУХОПЛОВНИ СПОРТОВИ ЗА МИРАН СВЕТ


Популарно ликовно такмичење Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) враћа се у Србију
Ваздухопловни савез Србије, члан Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ), организује ликовни конкурс за младе уметнике, старости између шест и седамнаест година, на тему: Ваздухопловни спортови за миран свет. Ово међународно уметничко такмичење одржава се од 1986. године и отворено је за сву децу из земаља чланица ФАИ. Сваке године се бира нова тема конкурса, са циљем да се инспиришу млади уметници, а на адресу Међународне ваздухопловне федерације стижу радови деце са свих крајева света. Претходних година и деца из Србије су учествовала у овом ликовном конкурсу, а на адресу Ваздухопловног савеза Србије је пристизало годишње преко хиљаду ликовних радова из предшколских установа, основних и средњих школа.
Такмичење је подељено на три старосне категорије – млађи узраст (деца од 6 до 9 година), средњи узраст (деца од 10 до 13 година) и старији узраст (деца од 14 до 17 година). Први корак у оквиру конкурса је избор најбољих на националном нивоу. Даље се по три победничка рада у свакој старосној категорији шаљу на међународни део конкурса и међународни жири бира победнике конкурса Међународне ваздухопловне федерације. Младим уметницима победницима се додељују златне, сребрне и бронзане медаље, заједно са дипломама ФАИ.

Фотографија у прилогу:
Прошлогодишњи победнички рад на тему „Ваздухопловни спортови и животна средина“, у категорији 10-13.година (Јихеон Хан, 13.година, САД)

ТЕМА КОНКУРСА ЗА 2024. ГОДИНУ:
ВАЗДУХОПЛОВНИ СПОРТОВИ ЗА МИРАН СВЕТ


Замислимо миран свет у коме људи живе заједно у хармонији, удружујући се заједничким интересима – као што су ваздушни спортови – да би створили пријатељства, показали љубазност и поштовање.
Сви спортови имају моћ да зближе људе, промовишући позитивне односе који прелазе границе и доприносе бољем, мирнијем свету. Спорт помаже људима да науче универзалне вредности као што су солидарност и фер плеј које се протежу далеко изван граница фудбалског терена, клизалишта или аеродрома.
Многи људи широм света који се баве ваздухопловним спортовима уживају у упознавању нових пријатеља на новим местима. Ваздухопловни спортови као што су аеромоделарство, једриличарство, падобранство, параглајдинг, змајарство, балонарство, дронови, хеликоптери, ултралако летење, општа авијација, имају ту моћ да допринесу миру у заједници, окупљањем људи.
Бављење овим спортовима не значи само знати како управљати авионом или скакати из авиона, стицати нове вештине, постизати рекорде и победе на такмичењима... Ове активности нам такође дају прилику да развијемо наше друштвене вештине и помажу нам да научимо осећај солидарности, пријатељства и толеранције, на и ван аеродрома. Показујући љубазност и поштовање према људима које срећемо, можемо научити да видимо даље од разлика и активно радимо на превазилажењу потешкоћа и сукоба.
Време је да узмете четкице и оловке! Замислимо ваздухопловне спортове у мирном свету. Можете ли искористити своју машту да покажете како пилоти, падобранци и астронаути показују љубазност и поштовање и постају пријатељи? Ваш рад би могао да прикаже људе који уживају у ваздухопловним спортовима на пријатељском такмичењу, помажу другима на аеродрому или чак раде заједно у свемиру! Како мир изгледа у слободи ваздуха или међу астронаутима? Ваздухопловни спортови окупљају људе, без обзира шта мисле о политици, вери или раси. Ујединимо се кроз уметност и ваздухопловне спортове и покажимо другима како инспиришу љубав, поштовање и јединство на небу и шире!

ПРАВИЛА КОНКУРСА
Право учешћа:
Позивају се да учествују на конкурсу сва деца која припадају наведеним старосним групама у оквиру предшколских и школских установа, као и деца ваздухопловних спортских организација – клубова чланова ВСС и ваздухопловних институција. На конкурсу могу учествовати само деца држављани Републике Србије.
Старосне групе:
1.група – јуниорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2014. до 31.децембра 2017.године)
2.група – средња категорија (деца рођена од 1.јануара 2010. до 31.децембра 2013.године)
3.група – сениорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2006. до 31.децембра 2009.године)
Формат:
Обавезан формат радова је А3 (297 x 420 mm) или најприближнији могући наведеном. Радови се не смеју урамити или уоквирити на било који начин.
Техника:
Дозвољено – водене, акрилне и уљане боје, трајни маркери, фломастери, хемијске оловке, трајно мастило, дрвене боје или слични медијуми.
Недозвољено – графитна оловка, угљене оловке, и слични медијуми којима се скида боја, компјутерски генерисане слике, колаж.

Подаци о аутору:
На полеђини рада треба навести следеће податке – наслов слике (пожељно навести), име и презиме, адреса, датум рођења, држава, назив и адреса школске установе коју аутор похађа, сертификат о аутентичности (образац дат у прилогу конкурса и попуњава га родитењ/наставник или друга квалификована особа).

Проглашење победника:
Ваздухопловни савез Србије и жири конкурса ће одредити по три најбоља ликовна рада у оквиру сваке старосне категорије до краја марта месеца 2024. године, од којих ће победнички радови (1.место) бити послати на међународни део ликовног конкурса Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) до 1.априла 2024.године.
Информација о најбољим радовима ће бити објављена путем јавних гласила ВСС у марту месецу, а информација о најбољима радовима на међународном конкурсу по објављивању Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) током априла/маја месеца 2024.године.

Рок за слање радова: 15. фебруар 2024. године
Адреса за слање радова: Ваздухопловни савез Србије, Узун Миркова 4/1, 11000 Београд
Напомене:
Радове слати ИСКЉУЧИВО Ваздухопловном савезу Србије, не Међународној ваздухопловној федерацији (ФАИ).
Максималан број радова који на конкурс могу стићи из једне образовне установе је 10 радова.

Сертификат о аутентичности.pdf

 

fer play2014