fbInstagram

ЛЕТОВИ ПРОШЛОСТИ СА СНОВИМА БУДУЋНОСТИ МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА МЛАДЕ УМЕТНИКЕ

26560119682 9e448d32af b

Популарно ликовно такмичење Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) враћа се у Србију

Ваздухопловни савез Србије, као активан члан Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ), организује ликовни конкурс за младе уметнике, старости између шест и седамнаест година, на тему: Летење прошлости и будућности. Ово међународно уметничко такмичење одржава се од 1986. године и отворено је за сву децу из земаља чланица ФАИ. Сваке године се бира нова тема конкурса, са циљем да се инспиришу млади уметници, а на адресу Међународне ваздухопловне федерације стижу радови деце са свих крајева света – из Кине, Финске, Русије, Америке… Претходних година и деца из Србије су учествовала у овом ликовном конкурсу, а на адресу Ваздухопловног савеза Србије је пристизало годишње преко хиљаду ликовних радова из предшколских установа, основних и средњих школа.

Такмичење је подељено на три старосне категорије – млађи узраст (деца од 6 до 9 година), средњи узраст (деца од 10 до 13 година) и старији узраст (деца од 14 до 17 година). Први корак у оквиру конкурса је избор најбољих на националном нивоу. Даље се по три победничка рада у свакој старосној категорији шаљу на међународни део конкурса и међународни жири бира победнике конкурса Међународне ваздухопловне федерације. Младим уметницима победницима се додељују златне, сребрне и бронзане медаље, заједно са дипломама ФАИ.

Фотографија у прилогу: Победник Ликовног конкурса 2016. године у јуниорској категорији (6-9 година) – Цагин Акај Јазици из Турске.

ТЕМА КОНКУРСА ЗА 2020. ГОДИНУ: ЛЕТЕЊЕ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ

Жеља за летењем је стара хиљадама година. Древне приче из разних крајева света говоре нам о онима који су хтели да полете. Њихове приче о успесима и неуспесима почеле су да постају стварност крајем 1800. године, када су људи почели да користе технолошко знање како би изградили летелицу која је, до тада, била могућа само у нашим сновима.

Први балонари доносили су свету узбуђење летовима од преко 25 миља за мање од три сата. Данас, они имају могућност да крену на путовање у трајању од неколико сати или да пређу више хиљада километара током много дана у балонима који су посебно израђени и опремљени за велике удаљености. Ваздухопловне једрилице су такође напредовале за прелазак великих растојања и висина. Док су први пилоти једрилица полетали са брда и узвишења својим једрилицама, данашњи једрилицама досежу велике висине и њима прелазе стотине километара. Први авиони су били направљени од платна и дрвета, и те летелице су покретали мотори са 12 коњских снага. Данас су метал и композитни материјали нешто што користе дизајнери авиона како би обезбедили већу брзину и сигурност лета. Заправо, неки мотори савремених тркачких авиона производе преко 3500 коњских снага, а модерни комерцијални путнички авион са више мотора производи 95.000 коњских снага! Иако је физика лета остала иста, технологија стално напредује. Свака генерација учи од оних претходних, додајући оно што је могуће, уједно остајући верна љубави према летењу, која је у срцу свих ваздухопловаца. Снови о летењу постали су стварност данашњег спортског ваздухопловства. Змајеви, балони, брзи авиони, акро пилоти, лете изнад нас и показују нам шта је све могуће данас.  Шта носи будућност? Куда ће нас одвести млади ваздухопловни сањари?

Време је да извадите ваше омиљене уметничке материјале и дате вашој машти пуну слободу, како бисте створили дело које спаја летове прошлости са сновима будућности у овогодишњем ликовном конкурсу „Летење прошлости и будућности:“

ПРАВИЛА КОНКУРСА

Рок за слање радова: 30. децембар 2019. године

Адреса за слање радова: Ваздухопловни савез Србије, Узун Миркова 4/1, 11000 Београд

Напомена: Радове слати ИСКЉУЧИВО Ваздухопловном савезу Србије, не Међународној ваздухопловној федерацији.

 

Право учешћа:

Позивају се да учествују на конкурсу сва деца која припадају наведеним старосним групама у оквиру предшколских и школских установа, као и деца ваздухопловних спортских организација – клубова чланова ВСС и ваздухопловних институција. На конкурсу могу учествовати само деца држављани Србије.

Старосне групе:

1.група – јуниорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2010. до 31.децембра 2013.године)

2.група – средња категорија (деца рођена од 1.јануара 2006. до 31.децембра 2009.године)

3.група – сениорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2002. до 31.децембра 2005.године)

 

Формат:

Обавезан формат радова је А3 (297 x 420 mm). Радови се не смеју урамити или уоквирити на било који начин.

Техника:

Дозвољено – водене, акрилне и уљане боје, трајни маркери, фломастери, хемијске оловке, трајно мастило, дрвене боје или слични медијуми.

Недозвољено – графитна оловка, угљене оловке, и слични медијуми којима се скида боја, компјутерски генерисане слике, колаж.

Подаци о аутору:

На полеђини рада треба навести следеће податке – наслов слике (пожељно навести), име и презиме, адреса, датум рођења, држава, назив и адреса школске установе коју аутор похађа, сертификат о аутентичности (образац дат у прилогу конкурса и попуњава га родитењ/наставник или друга квалификована особа).

Проглашење победника:

Ваздухопловни савез Србије ће прогласити победнике у оквиру сваке старосне категорије, као и добитнике специјалних признања до краја фебруара месеца 2020. године. Информација о проглашењу победника ће бити благовремено објављена.

Победнички радови ће бити послати за међународни део конкурса до 1.априла 2020.године и Међународна ваздухопловна федерација (ФАИ) ће током априла/маја месеца објавити и прогласити победнике.

fer play2014