fbInstagram

МЛАДИ МОДЕЛАРИ – НАЈВАЖНИЈА КАРИКА КОПЛАС ПРО КУПА

8

Ђорђе из Нове Пазове, Јосип и Маријано из Осијека, те Ивона из Сомбора као најбоља јуниорка, освајачи су "11. Ф1Н Коплас Про Куп"-а отвореног међународног такмичења у дисциплини Ф1Н и подкласи Ф1Н-150. Прво овогодишње моделарско такмичење одржано је у недељу 16.фебруара у Хали спортова у Новој Пазови. Учествовало је 45 такмичара из Сомбора, Зрењанина, Београда, Крагујевца, Новог Сада и домаћина Нове Пазова, а да такмичења заиста буде међународно побринули су се гости из Осијека, Сиска (ХР) и Зенице (БИХ). Да подсетимо, по жељи спонзора, компаније "КОПЛАС ПРО" из Нове Пазове, главни трофеји се додељују најбољим јуниорима на основу збира резултата у обе дисциплине.

Због обавеза ове године изостало је неколико најквалитетнијих сениора из земље и региона, тако да у тој конкуренцији није било много изненађења. Наши мајстори малених модела Ф1Н-150 Светозар "Тоза" Гостојић из Зрењанина и Слободан "Бобан" Милић из Крагујевца су се ове године више посветили тренерском раду, па су борбу за медаље препустили колегама. Са врло малом разликом победио је Стеван Јановић из Сомбора, испред Игора Нишевића госта из Осијека, а треће место заузео је Светозар Јовин такође из Сомбора.

Ф1Н-150

1. Стеван Јановић, АК Сомбор 96.3

2. Игор Нишевић, АК Осијек (ХР) 96.0

3. Светозар Јовин, АК Сомбор 93.7

Код јуниора домаћи представник из Нове Пазове, Ђорђе водио је борбу са традиоционално "јаким" Осијечанима и заузео прво место, испред Михаеле и Мака из Осијека. Мали Мак је уједно био и најбољи у конкуренцији најмлађих, а велику борбу за друго и треће место у овој конкуренцији водиле су наше "камперке" Елена из Зрењанина и Викторија из Нове Пазове. На крају је Елена била успешнија са свега 0.2 секунде разлике у збиру три најбиља лета.

Ф1Н-150 ЈУНИОРИ

1. Ђорђе Грубић, АК Нова Пазова 83.4

2. Михаела Радић, АК Осијек (ХР) 77.3

3. Мак Балаш, АК Осијек (ХР) 76.0

МЛАЂИ ЈУНИОРИ

1. Мак Балаш, АК Осијек (ХР) 76.0

2. Елена Сантовац, АК Зрењанин 72.6

3. Викторија Грубић, АК Нова Пазова 72.4

Код великих модела Ф1Н, борбу за медаље очекивано су водили ветерани из Београда и Сомбора, којима се придружио Дарко Озимец из АК Сисак (ХР) који је на крају заузео убедљиво прво место, испред Лазара Лаћимића из АК Београд и Светозара Јовина из Сомбора. Ове године Дарко је био једини такмичар који је остварио летове преко 40 секунди, у рангу рекорда за хале класе 1 какве је ова у Новој Пазови.

Ф1Н

1. Озимец Дарко, АК Сисак(ХР) 121.3

2. Лазар Лаћимић, АК Београд 109.1

3. Светозар Јовин, АК Сомбор 101.1

У јуниорској конкуренцији поново су се истакли наши "кампери". Иако модел није баш најбоље "слушао" домаћин Ђорђе је поново био убедљиво најбољи а испред Стефана из Сомбора и Маријана из Осијека, најуспешнијег у конкунренцији млађих јуниора. Друго и треће место у конкуренцији најмлађих заузели су Харис и Ахмед гости из Зенице (БИХ).

Ф1Н ЈУНИОРИ

1. Ђорђе Грубић, АК Нова Пазова 82.9

2. Стефан Настасић, АК Сомбор 70.4

3. Маријано Тадић, АК Осијек(ХР) 69.0

МЛАЂИ ЈУНИОРИ

1. Маријано Тадић, АК Осијек(ХР) 69.0

2. Харис Плачо, АК Зеница (БИХ) 62.9

3. Ахмед Зилић, АК Зеница (БИХ) 52.2

Ово такмичење је својевремено било полазна тачка у новој промоцији учешћа девојчица и дама у моделарском свету, и прво у Србији на коме су дељене награде у женској конкуренцији. Та "мода" посебних медаља за даме се шири и по региону. Ово је потврдио и Антун Шикић, тренер екипе АК Осијек и организатор оваквих такмичења у суседној Хрватској, где су ови трофеји такође заживели, а очекује се и званична подршка савеза која код нас већ постоји. Ове године учествовало је укупно девет дама свих узраста и борба за те трофеје је била посебно занимљива.

Ф1Н-150 ДАМЕ

1. Мирјана Озимец, АК Сисак(ХР) 86.2

2. Михаела Радић (Ј), АК Осијек(ХР) 77.3

3. Елена Сантовац (Ј), АК Зрењанин 72.6

Ф1Н ДАМЕ

1. Мирјана Озимец, АК Сисак(ХР) 90.6

2. Ивона Живковић (Ј), АК Сомбор 66.9

3. Јелена Бранковић, АК Нова Пазова 63.6

Основни циљ "КОПЛАС ПРО КУП"-а од његовог оснивања 2010. године је био и остао привлачење нових младих такмичара у клубове и на терене кроз једноставне и дисциплине као што су Ф1Н и Ф1Н-150. Овог пута најмлађи њих укупно тринаест, су чинили готово трећину учесника, што је организатора посебно обрадовало и приликом свечане поделе трофеја сви заједно су "награђени" великим чоколадама. Као и сваке године свим учесницима је приређен богати ручак у режији удружења рибиловаца "Лињак" из Нове Пазове, а сви учесници у организацији су своје задатке радили волонтерски.

Мартин Грубић

АК „Нова Пазова“

ФОТО: АК „Нова Пазова“

fer play2014