fbInstagram

НАЈБОЉИ ПИЛОТИ УЛТРАЛАКИХ ВАЗДУХОПЛОВА

236010064 4311233318969928 8412468476043440078 n

Државно првенство пилота ултралаких ваздухоплова одржано је 7.августа на спортском аеродрому у Ћуприји у организацији Аеро клуба „Ћуприја“, уз подршку Ваздухопловног савеза Србије и Министарства омладине и спорта РС, Спортског савеза Општине Ћуприја и Туристичке организације Ћуприја.

На такмичењу је учествовало 14 пилота из пет аероклубова из Србије, од којих је у категорији моторни змај наступило шест такмичара, у категорији ултралаки авион четири такмичара и у категорији жирокоптер три такмичара. Поред такмичара из ултралаке авијације, учествовала је у отвореној конкуренцији и једна екипа генералне авијације из АК „Трстеник“ у саставу Душан Тодоровић и Горан Бошковић. Пред такмичарима је био задатак навигација са делимично знаним путем.

Најбоље пласирани у категорији моторни змај су били Перица Сабљић и Никола Мијајловић из АК „Ћуприја“. Друго место је освојила посада из истог клуба – Владимир Стојковић и Милош Михић. Треће место је освојила посада из УЕС „Топлица“ Прокупље. У категорији ултралаки авион најуспешнији су били пилот и копилот Владимир Стојковић и Петар Војиновић, друго место су освојили Живко Галовић и Драган Вукић и треће место Никола Вујошевић и Перица Сабљић. У категорији жирокоптер најбољи су били Срђан Милић и Андрија Новаковић из АК „Ћуприја“.

У генералном пласману за најбољу прецизност, поредак је био следећи: 1.Перица Сабљић и Никола Мијајловић, 2.Владимир Стојковић и Милош Михић,  3.Живко Галовић и Драган Вукић. У генералном пласману за најбоље извођење за победника су проглашени Владимир Стојковић и Петар Војиновић, као другопласирани Перица Сабљић и Никола Мијајловић и трећепласирани Данијел Костић и Саша Миљковић.

У одличној организацији домаћина, поред такмичара на државном првенству, спортски аеродром у Ћуприји је окупио бројне ваздухоплове и пилоте који су приказали свој спорт, умећа и вештине у оквиру Отвореног летачког дана. Добар летачки програм је истовремено окупио и бројну публику, љубитеље ваздухопловства, који су имали прилике у овом дану да се директно упознају са ултралаком и генералном авијацијом Србије. Претходно, дан пред догађај, у сарадњи АК „Ћуприја“ и Туристичке организације Ћуприје и Предшколске установе „Дечја радост“ из Ћуприје организован је програм под називом „Буди пилот на један дан“. Овај програм и активности ће договором организатора постати традиционални, те ће деца најмлађег узраста и у будуће имати прилику да се упознају са ваздухопловством, летелицама аеро клуба, начином њиховог летења и свим појединостима из ваздухопловства, које ће им презентовати чланови АК „Ћуприја“.

 

fer play2014