fbInstagram

НАЈБОЉИ РАКЕТНИ МОДЕЛАРИ НА 17. СИРМИЈУМ КУПУ

14

У суботу 3.октобра на спортском аеродрому Велики Радинци код Сремске Митровице одржано је отворено међународно такмичење у ракетном моделарству – „17.Сирмијум Куп“, у организацији Аероклуба „Сремске Митровица“. Због овогодишње ситуације са вирусом Covid-19, на такмичењу су наступила 24 такмичара из Србије и један такмичар из Бугарске, који су су се надметали у сениорској и јуниорској категорији у две такмичарске дисциплине.

Такмичење је одржано у међународно признатој дисциплини S4 (модели ракетоплана) и у новоустановљеној пробној дисциплини SM-A, која обједињује дисциплине S3 (модели ракета са падобраном), S6 (модели ракета са траком) и S9 (модели ракета са жирокоптером) које се такмичарски одвијају у три елиминационе рунде уз четврту финалну. Организатор је увођењем ове дисциплине презентовао динамику која се уноси у само такмичење, и дао предлог и пример осталим организаторима да се опробају у овој дисциплини.

Правила ракетномоделарских такмичења кажу да је најуспешнији такмичар чији је модел најдуже летео, јер се мери трајање лета модела. Да би модел што дуже летео, неопходна је добра израда модела, карактеристике модела у складу са прописима, познавање термике, вешто стартовање модела и на крају спортска срећа.

Најбољи у дисциплини S4 (модели ракетоплана) био је такмичар гост из Бугарске Стефан Василев. Друго и треће место су заузели чланови породице Катанић – вицешампионску позицију Весна и трећу позицију Зоран. У новој дисциплини SM-A након три елиминациона круга и четвртог финалног, најбољи је био Михаило Петровић из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна, испред другопласиране Кристине Чипчић из АК „Кикинда“ и трећепласираног Стефана Василева из Бугарске.

Ово такмичење је требало да буде коло светског купа у ракетном моделарству, али ове године на нивоу Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) је одлучено да се светски куп и рангирање у овом систему такмичења не одржава. Пред ракетним моделарима, у складу са календаром такмичења ВСС за 2020.годину, су још државно првенство и два кола јуниорског и сениорског купа Србије, која је планирано да се одрже до краја месеца октобра.

fer play2014