fbInstagram

НАЈБОЉИ У ТРЦИ ДРОНОВА

4

Званично прво државно првенство у трци дронова одржано је у недељу 26.септембра на спортском аеродрому Лисичји Јарак код Београда у непосредној организацији Ваздухопловно спортског удружења „РЦ Дрон“ из Београда. Ова новија дисциплина Светске ваздухопловне федерације – класа Ф9У, такозвана трка спортских дронова, већ неколико година се негује у Србији и од стране клубова и такмичара организована су бројна такмичења, а истовремено су заљубљеници у овај спорт учествовали на такмичењима у иностранству.

На највећем државном такмичењу, које је уследило након неколико ревијалних окупљања у Београду и Нишу, и светског купа у Белој Цркви, наступило је укупно 18 такмичара из два клуба која се баве овим спортом – ВСУ „РЦ Дрон“ Београд и ВСУ „Archibald Racing Team“ Београд. Титулу државног првака освојио је Александар Стојановић из ВСУ „Archibald Racing Team“ Београд. Друго место је освојио његов колега из клуба Никола Тубић, а треће место Владимир Мунћан из ВСУ „РЦ Дрон“ Београд. Они су као најуспешнији прошли све прописане квалификационе, елиминационе и на крају финалне трке са најбољим временом лета модела и превазиђеним препрекама.

ФПВ је такозвано летење из првог лица и контролисање дрона, најчешће квадкоптера, путем даљинског управљача и посебно дизајнираних наочара – визира које носи пилот, са директном везом према камери која се налази на дрону. Овим начином везе пилот може да утиче на кретање дрона са минималним кашњењем и максималном контролом. Трке квадкоптера су релативно нов спорт у коме пилоти лете квадкоптере веома великом брзином (преко 100 км на час). Овај начин летења ставља технологију и реакционо време пилота на тест. Тркање се одвија на стазама које укључују проласке кроз капије, тунеле и слаломе кроз заставе.

Организатор и сви такмичари су овим државним првенством заокружили домаћу такмичарску сезону у 2021. години, а истовремено својим радом и залагањем дали одличне темеље спорту пред којим је тек будућност и поставили себе и Србију на мапу „заједнице спортских дронова“, заступљене широм света.

fer play2014