fbInstagram

НАЈПРЕЦИЗНИЈИ ПИЛОТИ ПАРАГЛАЈДЕРА У СРБИЈИ

DJI 0068

Да се са висине од неколико стотина метара може приземљити на тачку пречника само два центиметра, и уз пут одолети свим ваздушним изазовима, доказују пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прецизно слетање на циљ. Такође, да се може полетети и летети параглајдером и у војвођанској равници, показали су пилоти параглајдера протеклог викенда на спортском аеродрому Велики Радинци код Сремске Митровице на државном првенству у параглајдингу. Такмичење је одржано у организацији Ваздухопловног савеза Србије и Аеро клуба „Кумулус“ из Новог Сада, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Домаћин је био Аеро клуб „Сремска Митровица“.

Умеће полетања параглајдером уз помоћ ауто витла, и најпрецизније слетање у сам центар циља, довели су Слободана Малетића из Клуба ваздухопловних спортова „Кошава“ из Београда на трон државног првака у овој ваздухопловној дисциплини од укупно 32 такмичара из 10 клубова из Србије. У „корак“ или боље рећи у „циљ“ је Слободана пратио Иван Павлов из Аеро клуба „Кумулус“ из Новог Сада, са освојеним другим местом и његов клупски колега Дејан Валек са освојеним трећим местом. Од укупно изведених пет летачких серија, првопласирани и другопласирани пилот су по два пута остварили најпрецизнији резултат – „нулу“, а у укупном збиру су имали четири центиметра, што значи да су само за толико одступили од центра. За прво место су се борили у „финалу“ у коме је Слободан Малетић победио са резултатом од један центиметар, у односу на Ивана Павлова који је имао такође одличан резултат од два центиметра. Екипно су убедљиво најбољи били пилоти из Аеро клуба „Кумулус“ из Новог Сада, вицешампионска позиција је припала Спортском параглајдинг клубу „Беркут“ из Вршца и треће место КВС „Кошава“ из Београда. Аеро клуб „Кумулус“ је на овом државном првенству имао и најбројнију екипу састављену од осам пилота. У спорт класи прво место је освојио нови такмичар у овој дисциплини Љубиша Станковић из АК „Кумулус“ који је имао и једну „нулу“ као одличан резултат. Друго место у овој класи је припало Димитрију Малетићу из КВС „Кошава“ из Београда, а треће место је освојо Немања Медић из АК „Кумулус“.

Најуспешнији јуниор је био Димитрије Малетић из КВС „Кошава“ из Београда, син првопласираног Слободана Малетића, па је дупла титула припала породици Малетић – сениору и јуниору. Димитрију је ово било прво државно првенство, а конкуренција му је био такође нови млади пилот Маријан Станојевић из АК „Јат“ Београд и искуснији млади пилоти из ПК „Еол“ из Краљева – Ђорђе и Петар Лазаревић и Богдан Белоица, који се иначе такмиче у дисциплини прелет, па им је могло би се рећи ово било неуобичајено, али и ново искуство.

Ово такмичење је било прво овогодишње ваздухопловно државно првенство, а као део календара Светске ваздухопловне федерације, довело је у Србију у овим специфичним околностима пилоте из Словеније, Хрватске, Северне Македоније и једну храбру даму пилота из Шпаније. У отвореној конкуренцији је наступило укупно 40 такмичара, а најбољи је био пилот из Словеније Матјаж Слуга. Ваздухопловни савез Србије се организационо припрема за предстојећа државна првенства, и заједно са аероклубовима широм Србије, дочекује пилоте и љубитеље летења, такмичења и спортских дружења.

Фото: Дејан Валек АК „Кумулус“, Мирослава Голубовић, Сандра Балтић и Слободан Ботошки

fer play2014