fbInstagram

ПАДОБРАНСКО ОКУПЉАЊЕ НА СПОРТСКОМ АЕРОДРОМУ ЛИСИЧИЈИ ЈАРАК

jarak2016 053 1 Exposure

Поред редовних активности који се реализују на спортском аеродрому Лисичији Јарак код Београда, овог викенда и предстојећих пет дана биће права смотра падобранства. Од петка 18. септембра до среде 23. септембра у организацији Ваздухопловног савеза Србије ће се одржати падобранска манифестација „Балкански скок пријатељства“ и 66. Отворено падобранско првенство Србије.

На државном првенству Србије ће наступити око 30 падобранаца из Аеро клуба „Наша Крила“ Параћин, АК „Сомбор“, ПК „Архистратиг“ Београд и Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, а у отвореној конкуренцији и гостујући падобранци из Републике Српске. Титулу државног првака ће бранити Синиша Мићић из падобранске екипе Војске Србије, који је прошле године био најуспешнији на највећем домаћем такмичењу и који је у својој каријери забележио преко 5.500 падобранских скокова. Конкуренција ће бити изузетно јака, јер ће се за титулу државног првака борити врсни падобранци са хиљаде и хиљаде скокова забележених у својој каријери – Светлана Симић (4021 скокова), Драган Обрадовић (3263 скокова) и Мирољуб Јанићијевић (6250 скокова) из параћинског аероклуба, Дејан Цветковић (2572 сокова), Радмила Ђурић (2601 скокова) и Дарко Качавенда (3402 скокова) из екипе Војске Србије, Драган Бодрожић (2150 скокова) из сомборског аероклуба, Радослав Кораћ (5603 скокова), Слободан Терзић (4168 скокова), Горан Стојановић (2502 скокова) и Александар Цветковић (3121 скокова) из падобранског клуба „Архистратиг“ из Београда. Такође, и сви остали такмичари са огромним искуством у падобранском спорту. Ко ће заузети највишу позицију у држави на падобранском трону у дисциплини скок на циљ, знаће се у недељу након извршења планираних серија скокова у петак и суботу и проглашења укупних резултата.

Паралелно и по завршетку државног првенства, спортски аеродром Лисичији Јарак ће бити место где ће се традиционално окупити ветерани – учесници манифестације „Балкански скок пријатељства 2020“, који ће освежити своја знања и извести падобранске скокове. Праксу окупљања ветерани 63. падобранске бригаде негују од 2014. године. Ове године ће падобранци ветерани бити ускраћени за долазак бројних пријатеља изван граница Србије, због ситуације са вирусом Covid-19 и мерама које су на снази. То свакако неће спречити све оне које су у прилици да се окупе на спортском аеродрому Лисичији Јарак. Манифестација је подржана од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства одбране, које подршку пружа кроз ангажовање војног авиона АН-2 за превоз падобранаца и извођење падобранских скокова.

Пред падобранцима такмичарима, као и падобранцима ветеранима је пет заједничких дана дружења, искустава, знања и падобранских активности, коју заједнички деле као љубитељи висина. Сви посетиоци ће имати прилике да виде извођење различитих врста падобранских скокова – од индивидуалних, тандем скокова па до такмичарских скокова изведених скоком из авиона са хиљаду метара са задатком приземљења на центар циља пречника два центиметра.

fer play2014