fbInstagram

ПЕТРА ЧАНОВИЋ ОСВОЈИЛА ДРУГО МЕСТО НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ МЕЂУНАРОДНЕ ВАЗДУХОПЛОВНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ (ФАИ)

naslovna

Седамнаестогодишња Петра Чановић, ученица „Школе за дизајн“ у Београду, освојила је друго место у сениорској конкуренцији на међународном ликовном конкурсу Млади уметници на тему "Летење прошлости и будућности". Тиме је ова млада уметница донела по први пут место Србији и Ваздухопловном савезу Србије међу победничким радовима овог великог међународног ликовног конкурса.

Петра је најпре била победница националног конкурса у сениорској групи, од укупно 1135 радова деце из школа из Србије, а сада је друго место заслужила на међународном нивоу у конкуренцији деце из 13 држава које су учествовале на конкурсу - Канаде, Кине, Финске, Велике Британије, Индије, Јапана, Литваније, Пољске, Русије, Сингапура, Јужне Африке, Америке и Србије.

Ваздухопловни савез Србије, као активни члан Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ), организовао је ликовни конкурс за младе уметнике, старости између шест и седамнаест година, на тему: Летење прошлости и будућности. Ово међународно уметничко такмичење одржава се од 1986. године и отворено је за сву децу из земаља чланица ФАИ. Сваке године се бира нова тема конкурса, са циљем да се инспиришу млади уметници, а на адресу Међународне ваздухопловне федерације стижу радови деце са свих крајева света – из Кине, Финске, Русије, Америке… Претходних година и деца из Србије су учествовала у овом ликовном конкурсу, а на адресу Ваздухопловног савеза Србије је пристизало годишње преко хиљаду ликовних радова из предшколских установа, основних и средњих школа. Тако је било и 2020. године – у Ваздухопловни савез Србије је стигло чак 1135 радова деце из 66 основних и средњих школа, осам предшколских установа и пет ликовних радионица, од севера па до југа Србије!

Тема ликовног конкурса за 2020. годину била је „Летење прошлости и будућности“. Деца су самостално, и уз помоћ својих васпитача, учитеља, наставника и родитеља, врло озбиљно одговорила на ову ваздухопловну тему. Одлуком стручног жирија на челу са академским сликаром Драгишом Ћосић, одабрани као најуспешнији на националном конкурсу у све три старосне категорије били су следећи учесници конкурса:

Најбољи радови 1. група – деца од 6 до 9 година/јуниорска категорија (деца рођена од 1. јануара 2010. до 31. децембра 2013.године)

1.Аница Радоњић, ПУ „Дечији дани“ Београд

2.Вера Јовановић, Атеље Кабупа, Београд

3.Мила Ђорђевић, ОШ „Бранко Радичевић“ Врање

Најбољи радови 2. група – деца од 10 до 13 година/средња категорија (деца рођена од 1. јануара 2006. до 31. децембра 2009. године)

1.Мирја Микић, ОШ „Светозар Марковић“ Лапово

2.Стефан Тодоровић, ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно ИО Злакуса

3.Тамара Мишчевић, Атеље Кабупа, Београд

Најбољи радови 3. група – деца од 14 до 17 година/сениорска категорија (деца рођена од 1. јануара 2002. до 31. децембра 2005. године)

1.Петра Чановић, Школа за дизајн, Београд

2.Јована Рувидић, Школа за дизајн, Београд

3.Хелена `Христов, Школа за дизајн, Београд

fer play2014