fbInstagram

ПОБЕДНИЦИ СВЕТСКОГ КУПА У ПАРАГЛАЈДИНГУ НА КОПАОНИКУ

218981795 197182709084689 1329710188129768324 n

Од 10. до 17.јула на Коапонику у Србији је одржан Светски куп у параглајдингу у дисциплини прелет, такмичење које окупља најбоље пилоте света у овом спорту. Учествовало је 90 пилота из 27 држава, а организатори су били Међународна параглајдинг aсоцијација светског купа и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Општине Рашке.

Непредвидиве временске прилике су на Копаонику омогућиле да се реализују четири такмичарска задатка – која су се састојала од прелета од по 60 километара, 112 км, 59.5 км и 82 км. Најуспешнији пилоти који су савладали те задатке су укупно на овом такмичењу прелетели параглајдером чак 315.5 километара. Победнички подијум су заузела три пилота из Француске, што није изненађење с обзиром да се ради о колевци светског параглајдинга, као и науспешнијој параглајдинг нацији на свету, која заузима прво место на светској ранг листи. Прво место је заузео млади двадесетједногодишњи Симон Мететал са само три бода предности испред свог сународника Жилијена Вирца на другом месту и трећепласираног Хонорина Хамарда, иначе најбољег француског пилота. У женској конкуренцији најбоља је била Марсела Учоа из Бразила, друго место је освојила Мерил Делфериер из Француске и треће место Констанс Мететал из Француске, сестра првопласираног у мушкој конкуренцији. У пласману нација најбољи су били француски пилоти, затим италијански са другим, и руски са освојеним трећим местом.

Светски куп је индивидуално такмичење и борба за најуспешнијег појединца, и у мушкој и женској категорији. Из Србије су на такмичењу учествовати пилоти Владимир Бачанин, Срђан Ристановић, Марко Милутиновић, Милан Стевић, Борис Павличевић и Жељко Овука.

Најбољи пилоти света у параглајдингу се са Копаоника селе на следеће финално коло светског купа у Швајцарској од 7. до 18. августа. Претходно, у Србији још једно велико међународно такмичење у прелету параглајдером – од 1. до 7. августа у Нишу ће се одржати Тест такмичење за Европско првенство планирано 2022. године у Србији, уједно државно првенство Србије и Мађарске у овој дисциплини. Свакако динамична сезона за пилоте, након дужих пауза у протеклој години, а за организатора Ваздухопловни савез Србије и државу Србију значајна и одлична прилика да се као и обично покажу као добри домаћини, одлични организатори и презентери свих лепота које наша земља нуди, а које ови спортисти имају прилике да осмотре не само са земље, него и из ваздуха.

fer play2014