fbInstagram

ПРЕЛЕТИ ВАЗДУХОПЛОВНИМ ЈЕДРИЛИЦАМА ИЗНАД ВОЈВОДИНЕ

slika1

У недељу 12. јула на спортском аеродрому Ченеј код Новог Сада, почело је 64. Државно првенство Србије у ваздухопловном једриличарству. Ово најважније домаће такмичење за пилоте ваздухопловних једрилица, окупило је седам такмичара из четири српска аероклуба, који ће се до суботе 18. јула борити за титулу државног првака.

Према програму такмичења, место окупљања и почетак извршења такмичарских задатака сваког дана је спортски аеродром Ченеј код Новог Сада, а поред Ваздухопловног савеза Србије, домаћин и непосредни организатор је Аеро клуб „Нови Сад“. Такмичари ће са својим једрилицама стартовати уз помоћ вуче авиона Утва-75, а даље ће према задатим рутама летња, једрити уз коришћење термичких стубова, који омогућавају „пењање“ до висина од неколико хиљада метара и извођење прелета од више десетина и стотина километара. Најуспешнији једриличар ће бити онај који буде најдаље и најбрже летео у коначном пласману и збрајању резултата од сваког такмичарскг дана.

Државно првенство су у недељу 12. јула на новосадском аеродрому отворили Огњен Цвјетићанин, члан Градског већа за спорт и омладину града Новог Сада и Драгољуб Самарџић, председник АК „Нови Сад“. Они су истакли да је заједничка тежња да град Нови Сад постане поново препознатљив по ваздухопловним спортовима, да се врати стара слава овог аероклуба и свих спортова који се на аеродорму негују већ 97 година, колико постоји АК „Нови Сад“.

Организатор ће водити рачуна да се такмичење одвија у складу са законом и прописаним мерама Владе Републике Србије за актуелну ситуацији са вирусом Covid-19, а такмичари ће поред вођења рачуна о прописима, имати задатак и да остваре што дуже прелете и тиме обезбеде себи највише позиције на овом такмичењу.

Државно првенство које се одржава ове године је 64. по реду и има дугу традицију још од 1947. године када је одржан „Први савезни ваздухопловни једриличарски слет“ у месту Церкље код Брежица у Словенији. Домаћин „Другог савезног ваздухопловног једриличарског слета“ 1949. године је била Рума, а 1969. године државно првенство је одржано први пут на спортском аеродрому Ченеј. Од тада „Ченеј“ и Аеро клуб „Нови Сад“ су традиционално у улози једног од најчешћих домаћина првенства Србије у ваздухопловном једриличарству.   

Аутор фотографија: Момир Царевић

fer play2014