fbInstagram

ПРВИ ТАКМИЧАРСКИ ПРЕЛЕТИ ИЗНАД СРБИЈЕ

viber image 2020 09 02 13 24 50

Прилике за одржавање такмичења ове године нису биле наклоњене пилотима параглајдера који се такмиче у дисциплини прелет, те од почетка године у овој дисциплини није одржано ниједно такмичење. Након дугог ишчекивања, пред пилотима су се повукли неповољни облаци и ветрови, и у наредна четири дана их очекује такмичење у Вршцу, које је прво коло лиге Србије у параглајдингу у дисциплини прелет.

Од четвртка 3.септембра па до недеље 6.септембра, у организацији Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда, са полетишта „Вршачка кула“ одржаће се такмичење у најдужим прелетима параглајдером. Такмичење ће окупити најбоље српске пилоте параглајдера који ће се извршавајући дневне летачке задатке борити за победника првог кола лиге Србије. Уједно, ово ће бити прилика да се, поред током целе године активних индивидуалних летова, сретну сви пилоти на такмичарском пољу. Планирани су задаци са летењем јужно од Вршца, па ће најуспешнији имати прилику да прелете и Дунав, до источне Србије. У Вршцу ће наступити пилоти из параглајдинг клубова из Београда, Новог Сада, Рашке, Косовске Митровице, Пожаревца, Краљева и свих других крајева Србије.

Иако несвакидашње и неуобичајено да такмичарска сезона стартује чак у септембру месецу, а не у марту и априлу месецу, ове године је томе поред временских прилика, допринела и ситуација са пандемијом вируса Covid-19. Тренутна мера која је на снази, а која се тиче дозвољеног броја људи на отвореном јавном простору, омогућила је организатору да реализује ово такмичење, а у духу добре организације, КСЛиБ „Арес“ из Београда ће водити рачуна да се такмичење одвија у складу са законом. Традиционално, ово такмичење под називом „Вршац Опен“ се годинама одржава са полетишта у Вршцу и као међународно такмичење, окупљало је велики број гостију и пилота из иностранства, поред домаћих пилота.

Параглајдинг такмичење „Вршац Опен“ ће бити добра увертира за динамичан такмичарски месец септембар, када нас очекују бројна ваздухопловна такмичења. Надамо се да ће повољна како здравствена, тако и метеоролошка слика, у предстојећем периоду ићи у корист спортском ваздухопловству и омогућити да се такмичарски дух наших спортиста покаже у ваздушним просторима и на теренима широм Србије.

fer play2014