fbInstagram

БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА 2022.

Image 10

Традиционално окупљање ветерана и активних падобранаца из Србије и окружења, одржано је од 6. до 11.септембра на спортском аеродрому "Лисичији Јарак" у Брограду, у организацији Ваздухопловног савеза Србије и Падобранског клуба ветерана 63.пад.бригаде "Архистратиг" из Београда. Манифестацију су подржали Министарство омладине и спорта, Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране Републике Србије.

На овогодишњем Балканском скоку пријатељства учествовали су падобранци из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Грчке, Кипра, Португалије, Немачке и Израела. Део манифестације су били скокови ветерана и садашњих падобранаца, који су тако уприличили дружење и обнову својих знања и вештина. Скокови су се изводили из војног авиона АН-2 и хеликоптера МУП РС Бел-212. Други део је било такмичење падобранаца у скоку на циљ, које је одржано од 9. до 10. септембра.

У такмичарском делу је наступило 28 падобранаца, који су извели укупно осам серија скокова на циљ. "Најпрецизнији" је био Милан Светозаревић из Падобранске екипе ВС "Небеске видре", који је имао чак три "нуле" - доскока на сам центар кружнице пречника 2 центиметра. Друго место је освојио његов колега из клуба Дејан Цветковић, а треће место члан АК "Наша крила" Параћин Мирољуб Јанићијевић. Екипно су најбољи били падобранци ПЕВС "Небеске видре", испред другопласираних падобранаца из ПК "Архистратиг" Београд и трећепласираних падобранаца екипе "МАПРЦГ" (Македонија, Параћин, Црна Гора).

Балкански скок пријатељства је отворио председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић, а у име Министарства одбране присутнима се обратио генерал Сава Иришкић и у име ПК "Архистратиг" секретар Миодраг Кастратовић. Традиционално на отварању су изведени скокови падобранаца припадника Војске Србије са државном заставом.

 

fer play2014