fbInstagram

СЛОБОДАН МИЛИЋ НА ТАКМИЧЕЊУ У РУМУНИЈИ

265198178 2298913423590905 4975749012775224883 n

Ових дана, од 6. до 9. децембра у суседној Румунији у месту Сланик, требало је да се одржи ФАИ Светско првенство у ваздухопловном моделарству у дисциплини Ф1Д (собни модели). Спреман за учешће, са моделима посебно припремљеним за ово велико међународно такмичење, био је и моделар из Србије – Слободан Милић из Аероклуба „Трстеник“.

Међутим, због епидемиолошке ситуације широм света и потешкоћама у путовањима, велики број репрезентација је отказао учешће на овом СП, па је организатор морао да откаже и такмичење. То није била препрека нашем такмичару и његовим колегама из још неколико држава да се упуте ка месту Сланик и чувеном руднику соли у овом месту близу Букурешта, у коме се годинама уназад одржавају моделарска такмичења у овој дисциплини, због погодности које простор пружа. Румунија је иначе позната по рудницима соли, али овај у Сланику је, постао стециште не само туриста, него и светских ваздухопловних моделара.

Тако су моделари из Украјине, Хрватске, Канаде, Румуније и Слободан Милић из Србије 6. и 7. децембра учествовали на меморијалном такмичењу у организацији румунске моделарске федерације, у простору рудника Сланик, где је и када је требало бити светско првенство. Модели класе Ф1Д су иначе врло специфични, због свог изгледа, начина израде, лакоће и затвореног простора у коме могу летети. Нешто мањи број моделара на свету се бави овом дисциплином, јер је потребна вештина и искуство у изради овако „крхких“ модела. Слободан Милић из Аеро клуба „Трстеник“ већ шест деценија је посвећен моделарству, а посебно је успешан у бављењу моделима класе Ф1Д.

На овом такмичењу учесници су имали шест серија стартовања модела, а за резултат се мери дужина лета модела. Модели су просечно свима летели најдуже око 25 минута по серији, а за генерални пласман су се рачунала два најбоља лета. На крају, Слободан Милић је заузео 5. место од 16 учесника, са скором из два најбоља лета од 49 минута, што је 4 минута мање у односу на првопласираног.

Актуелни светски рекорд у трајању лета једног оваквог модела је 39 минута. То показује каква је вештина и знање потребно да модел летелице тежине само 1-2 грама и максималног распона крила од 550 милиметара, опстане у ваздуху преко пола сата.

fer play2014