fbInstagram

СПАШАВАЊЕ ПИЛОТА ПАРАГЛАЈДЕРА НА ПЛАНИНИ РТАЊ

PHOTO 2020 08 23 21 26 07 (003)

Планина Ртањ није омиљена на мапи пилота параглајдера као полетиште, јер нема пута до врха, осим планинарске стазе којом ваља извући 20-25 килограма тешку опрему. Треба пешачити 3-4 сата од села Ртањ, прво кроз шумовити део, а онда већи део пута је гола падина, којом се стиже на врх Шиљак 1561м. Поглед са планине, предео самог региона зауставља дах, али и сама метеоролошка прогноза, вероватно су,  у недељу 23.августа 2020.,  „натерали“ двојицу одважних пилота параглајдера да полете са ове мистериозне планине.

Први је безбедно полетео, и слетео у подножје, док други, Б.Ж. из околине Ражња, није. Већ на самом полетању пао је бочно, и парагладер га је повукао удесно, на стене које вире из земље, што је изазвало повређивање.

Игром случаја све је снимао доктор Душан Павловић, који је планинарио са још једним колегом. Информација о повреди је дошла до колеге у подножју, а он је преноси даље, и практично истог часа стиже до Ваздухопловног савеза Србије. Покренули смо одмах унапред договорене процедуре са Директоратом цивилног ваздухопловства, тачније са Службом трагања и спасавања која је надлежна за све случајеве трагања и спасавања везане за ваздухопловство.

Одмах је алармирано Ратно ваздухопловство, тачније хеликоптерска јединица која је у проправности 24 сата дневно, као и екипа Горске службе спасавања (ГСС) која је такође у приправности и по потреби заједно са хеликоптерском јединицом врши спасавање.

С обзиром да се ради о тешко приступачном терену, хеликоптер је слетео на безбедну локацију, а припадници ГСС су повређеног збринули и на специјалним носилима донели до хеликоптера.

Доктор Павловић је стално био уз повређеног пилота, и водио рачуна о њему.

Хитна помоћ је већ чекала на аеродрому у Нишу, а у Клиничком центру Ниш, већ су сви били обавештени о пристизању тешко повређеног пилота параглајдера.

Ово је први пут да је спашаван пилот параглајдера на овај начин, те се види да цео систем одлично функционише, почев од Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Ратног ваздухопловства, Гопрске службе спасавања , као и самог Ваздухопловног савеза Србије.

Важно је напоменути да је опремљеност Војске Србије, Горске службе спасавања, као и велики ентузијазам у обављању посла, одиграо велику улогу.

ВСС се овим путем захваљује свим учесницима спашавања на професионално обављеном послу, а повређеном пилоту желимо брз и успешан опоравак.

                                                                                                              Генерални секретар ВСС

                                                                                                              Жељко Овука

ФОТО: ГСС и Министарство одбране РС

fer play2014