fbInstagram

СРБИЈА У ВРХУ СВЕТСКЕ ЛИСТЕ

Резултати са европских и светских првенстава из прошле године показују да је по броју освојених медаља у ваздухопловном спорту Србија међу топ 10 земаља, од укупно више од 100 чланица Светске ваздухопловне федеранције.

            На управо одржаној Генералној конференцији Светске ваздухопловне федерације (ФАИ) у Малезији, представљени су резултати ваздухопловних спортиста света по различитим категоријама. Најновија ФАИ ранг листа земаља које су освојиле одличја у 2012. години показује да је Србија на изузетно високој позицији. Наиме, међу више од 100 чланица ФАИ-а, Србија се по броју освојених медаља налази на 6. позицији, са освојених пет златних, две сребрне и три бронзане медаље на Европским и Светским првенствима прошле године. Испред Србије на овој листи налазе се земље које имају много више економског потенцијала и могућности за улагање у ваздухопловство – Русија, Француска, Сједињене Америчке Државе, Пољска и Немачка.

            Најзаслужнији за овако добар рејтинг Србије на светском нивоу су пилоти параглајдера и ракетни и ваздухопловни моделари, али велики помак је видљив и у другим гранама спортова где Ваздухопловни савез Србије активно ради на враћању наших такмичара на међународну сцену попут једриличарства, падобранства, балонарства.

            Поред наведеног броја медаља који се односи само на освојене позиције  у појединачној конкуренцији, Србија је освојила још две златне, једну сребрну и две бронзане медаље у екипној сениорској конкуренцији. Јунирски резултати на укупну суму додају још осам медаља, па би тако укупан број одличја Србије био 23 медање за само годину дана!

ОСНИВАЊЕ НОВЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

На Генералној конференцији Светске ваздухопловне федерације, договорено је и оснивање Балканске ваздухопловне асоцијације у Београду, 23. новембра 2013. године. Седиште асоцијације биће у нашем главном граду, а на оснивачкој скупштини представницима Ваздухопловног савеза Србије, придружиће се и представници још 12 земаља: Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Кипра, Грчке, Мађарске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Словеније и Турске.  Главни циљ оснивања ове асоцијације је даљи развој ваздухопловства и одржавање такмичења на регионалном нивоу. 

 

fer play2014