fbInstagram

ПЕТРОВДАНСКИ ПАДОБРАНСКИ КУП 2015

1

Наступ тима ВСС на CAN IPA пројекту 20. Петровдански падобрански куп 2015 Приједор БиХ

У времену од 04.-05.07. ове године комбиновани тим са ширег списка Репрезентације Србије у класичним падобранским дисциплинама, наступио је на овогодишњем издању 20. Петровданског падобранског купа у скоковима на циљ који традиционално организује аеро клуб “Приједор“ уз помоћ локалне самоуправе а од ове године је део пројекта EU CAN (пројекат развоја малих спортских аеродрома јадранске регије).

Боје нашег Савеза бранили су актуелни репрезентативци мада се у оваквим приликама води рачуна да се прилика пружи и неком млађем падобранцу, како би се круг потенцијалних репрезентативаца проширивао. Ове године прилика је пружена Милану Светозаревићу, младом такмичару који долази из ПЕВС“Небеске Видре“, свестраном падобранцу, државном рекордеру, такмичару који ће наступити на 6.MWG које се почетком октобра одржавају у Кореји и пред којим је лепа такмичарска будућност.

Водимо рачуна о подмладку и увек приликом наступа у медијима млађим људима треба дати предност али треба поменути и оне који на својим плећима носе терет очекиваног резултата.

Комбиновани тим ВСС сачињавао је део ужег састава мушке репрезентације: Љубиша Наумовић, Мирољуб Јанићијевић, Драган Обрадовић, репрезентативка Светлана Симић и доскорашњи јуниорски репрезентативац Стеван Милетић.

 

Конкуренција на овом такмичењу традиционално јака јер такмичење ужива велики углед међу падобранцима у региону. Ове године на такмичењу је наступило 63 такмичара из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Аустрије, Данске, Канаде и Србије, сврстаних у 12 екипа и тројица такмичара појединаца . Куриозитет овог “циљашког“ такмичења је што се за екипни пласман рачуна свих 5 резултата такмичара и оквиру једне екипе, односно такмичи се по правилима веома популарног светског купа у скоковима на циљ, што такмичењу даје посебну драж и црту неизвесности до самог краја.

Екипе веома мотивисане, мада се квалитетом издвајало пар екипа које су одмах на старту резултатски одскочиле од конкуренције и све време током турнуса такмичења међусобно се смењивале на водећој позицији. Међу екипама треба издвојити и поменути су екипе Сегедина из Мађарске, Птуја из Словеније, АК“Приједор“ из БиХ, Ријеке из Хрватске, као и две екипе из Србије “Грифон“ ПТЈ МУП Србије и наравно екипа CAN пројекта Ваздухопловног Савеза Србије.

Из написаног се може видети да је сцена за неизвесну спортску борбу постављена тако да се у самом финишу екипног дела такмичења одлучио победник екипног дела такмичења. Након осам изведених такмичарских скокова у крајње неизвесној борби до самог краја, тријумфовала је  екипа ЛК“Птуј“ из Словеније испред другопласиране екипе домаћина АК“Приједор“ и трећепласиране екипе  CAN пројекта Ваздухопловног Савеза Србије.

Након осмог скоченог скока и паузе за обрачун резултата појединачне конкуренције, 20-торо такмичара, међу којима и двојица представника екипе CAN ВСС, нашла су се у полуфиналном скоку. Актуелни шампион Србије у класичним падобранским дисциплинама Мирољуб Јанићијевић заузимао је високо 3. место са 1 cm заостатка иза Петра Балте ЛК“Птуј“ из Словеније и 3 cm  заостатка иза првопласираног Ласла Орсија из мађарске екипе Сегедин. Наш други такмичар у полуфиналу био је Стеван Милетић, доскорашњи јуниорски репрезентативац на 17. месту.

Домаћини овог, стварно, узбудљивог такмичења подесе ритам такмичења тако да се полуфинални и финални скокови скачу око 13:00 часова по највећој термици која од такмичара захтева велико мајсторство. Након узбудљивог и неизвесног полуфинала и на крају финала са 10-торо такмичара, пласман на врху остао је непромењен.

  1. Lazlo Orsy, Сегедин Мађарска,
  2. Петар Балта, ЛК“Птуј“ Словенија и
  3. Мирољуб Јанићијевић, CAN ВСС Србија,

На крају треба поменути одличну организацију такмичења. Домаћини овог куп такмичења не скривају своје амбиције да ово такмичење једног дана прерасте и коло светског купа у скоковима на циљ.

Да ли ће у томе успети?

 По ономе што се већ годинама виђа на овом такмичењу а то је пре свега увек пуни програм такмичарских скокова, одлична организација, пратећи садржаји, позитивна атмосфера и дружње међу такмичарима са веома трусног подручја Европе које брише све разлике и евентуална неразумевања, сигурно је да хоће.

Надамо се поновним и новим успесима такмичара који на међународним такмичењима представљају падобранство ВСС. Ово такмичење је увертира за наступ наших такмичара на европском првенству  у класичним падобранским дисциплинама које се од  22.08.-29.08. ове године одржава у Бугарској на аеродрому Ерден у близини Монтане.

                                                                                                                                                                Пише

                                                                                                                                                Мирољуб Јанићијевић

 Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

fer play2014