fbInstagram

ПАДОБРАНСКИ ИПА КУП БЕОГРАД

20358762179 17087798dc b 1

ИПА падобрански куп одржаће се предстојећег викенда (13-15.11) на аеродрому Лисичији Јарак у Београду. На такмичењу ће учествовати близу 50 падобранаца из целе Србије. Они ће у два такмичарска дана покушати да изведу што већи број скокова на циљ и остваре што боље резултате.

-          Ово такмичење је други део пројекта из ИПА Адриатик програма ЕУ, под називом CAN (Прекогранично ваздухопловно повезивање). У оквиру овог пројекта, управо смо завршили набавку авиона и возила за службу потраге и спасавања, организацију такмичења у параглајдингу у Вршцу, а у току је ограђивање спортског аеродрома Лисичији Јарак. Уз ове инвестиције, трудимо се и да што је више могуће, помогнемо развијање спортског ваздухопловства у Србији, управо кроз реализацију оваквих такмичења, - изјавио је Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

Поред извођења падобранских скокова, планирано је и извођење вежбе трагања и спасавања повређених лица, као и демонстрација начина извиђања ултралаком летилицом у случају ванредних ситуација као што су поплаве, пожари и земљотреси. Током вежбе ће бити демонстирана и могућност учешћа падобранаца у склопу службе за потрагу и спасавање, доносно њихово слетање из авиона на место несреће и пружање помоћи на лицу места. Биће демонстрирано и искакање припадника Горске службе спасавања у тандем падобрану који ће пружити прву помоћ до доласка остатка екипе.

Организатор овог такмичења је Ваздухопловни савез Србије уз подршку Министарства омладине и спорта, а комплетно такмичење, смештај такмичара и ресурси за вежбу, финансирани су из претприступних фондова ЕУ.

 

fer play2014