fbInstagram

ПАДОБРАНЦИ НА МУНДИЈАЛУ

По повратку са Светског првенства у класичним дисциплинама, наши репрезентативци сумирају утиске са овог великог такмичења.

IMG 9148 Medium

          Репрезентације Србије у падобранству је учествовала на 3. Светском Падобранском Миндијалу у оквиру којег је одржано 34. светско падобранско првенство у класичним падобранским дисциплинама од 11.-20. 09.2016. године, на простору спортског аеродрома Sky Dive Chicago.

          Наш национални тим чинили су: Мирољуб Јанићијевић (тим лидер репрезентације и такмичар), Љубиша Наумовић, Стеван Милетић, Игор Жмирић, Слободан Марковић, као и Светлана Симић која је наступала у индивидуалној женској конкуренцији.

       Поред српске екипе, на такмичењу је учестовало још 19 националних тимова из целог света и две међународне екипе састављене од такмичара појединаца који нису имали комплетне националне селекције. На такмичењу су снаге одмеравали национални тимови Словеније, Русије, Кине, Чешке, Белорусије, Немачке, Француске, Швајцарске, САД-а, Катара, Италије, Бразила, Канаде, Велике Британије, Литваније, Хрватске, Аустралије, Шведске и Португала (ово је уједно и пласман екипа на такмичењу у скоковима на циљ). Укупно су биле присутне 22 екипе од чега 13 из европских земаља са 104 мушка такмичара, 10 екипа или 47 такмичарки у женској конукренцији и 30 јуниора и јуниорки.

      Тим Србије заузео је 14. место у скоковима на циљ, испред екипа Велике Британије, Литваније, Хрватске, Аустралије, Шведске и Португала, након 8 изведених скокова на циљ, са резултатом од 131 цм. У генералној екипној конкуренцији наша репрезентација пласирала се на 9. место.

        У појединачној конкуренцији пласмани наших такмичара у скоковима на циљ су углавном у другој половини такмичара. Са укупно 41 цм Игор Жмирић и Мирољуб Јанићијевић поделили су 74 место. Са 42, односно 36 цм, Стеван Милетић и Слободан Марковић су поделили 77. место, а Љубиша Наумовић је са 63 цм освојио 94. место. У конкуренцији жена Светлана Симић се у скоковима на циљ пласирала на 36. место, у фигуративним скоковима на 20. Место, а генерално је заузела 20. место.

        У фигуративним скоковима наши момци су остварили следећи резултат: Игор Жмирић 39. место, Мирољуб Јанићијевић 41. место, Слободан Марковић 42 место, Љубиша Наумовић 44. место, Стеван Милетић 46. место. У генералном појединачном пласману поредак је следећи: Игор Жмирић - 41. место, Мирољуб Јанићијевић – 43. место, Љубиша Наумовић - 44. место, Слободан Марковић – 45. место, Стеван Милетић – 48. место. Резултати такмичења, свих падобранских дисциплина, могу се преузети и погледати на линку http://ipc-wcresults.org.uk/Mondial_2016/Mondial_2016.html.

       „Организација такмичења је било на највишем нивоу, посебно када се узме у обзир да се у исто време на истом простору поред такмичења у класици одржавају и такмичења у осталим падобранским дисциплинама. Приликом пријављивања на такмичењу је обављена комплетна инспекција наше падобранске опреме по стандарима УСП-а, као и пријављ у привремено чланство у УСТ због повластица за осигурање од штете нанете трећем лицу које је у Америци обавезно приликом извршења падобранских скокова“, прича вођа наше екипе, Мирољуб Јанићијевић.

       Тренажни скокови су извођени из лаких транспортних авиона Sky Otters и Cesna Karavan. Церемонија отварања и затварања такмичења су уприличене у градићу Отава, на простору комплекса стадиона једне средње школе, уз присуство званичника америчке падобранске асоцијације и представника FAI-а.

Српско гостопримство

       Већ по слетању на аеродром у Чикагу, нашу екипу су сачекали драги људи из српске дијаспоре – Гојко Стоисављевић и Младен Дамњановић, са којима је руководство ВСС-а раније договорило подршку нашем тиму. Већ првог дана, када је тренажни дан померен због лошег времена, „српски домаћини“ су уприличили одлазак наше репрезентације познатом аеродрому Waukegan у Илиноису, на коме са баш у то време одржавао аеромитинг Waukegan airshow на коме су летели олдтајмери авијације.

       Касније тог дана, у генералном конзулату Србије у Чигагу, чланове нашег националног тима је примио вицеконзул Републике Србије у САД, Милинко Шпица. Том приликом пожелео им је добродошлицу и понудио сваку помоћ коју конзулат може пружити.

   „Све време такмичења су представници наше дијаспоре свакодневно долазили из околине Чикага и бодрили нашу репрезентацију. Посебну захвалност за топло гостопримство дугујемо Гојку Стоисављевићу, Младен Дамњановићу, Драгану Ковачевићу, Душку Павловићу, Стефану Грилу и Владети Марковићу“, каже Мирољуб Јанићијевић.

fer play2014