fbInstagram

ИЗ БАНАТА ДО МЕСЕЦА

IMG 4591 compressed

Последње овогодишње ракетно моделарско такмичење, одржало се протеклог викенда (19-20. септембар) на полигону за ваздухопловне и ракетне моделаре у Банатском Карловцу. Изнад овог малог места у срцу Баната, своје ракетне моделе лансирали су најупорнији такмичари из јуниорске и сениорске категорије. Куп у Банатском Карловцу био је прилика да они који су имали одличну годину иза себе, потврде свој овогодишњи квалитет и освоје медаљу за „испис“ 2015. године, а они мало лошији да испрате своје лоше резултате и најаве бољу борбу у наредној години. Организатори овог такмичења били су АК „Михајло Петровић“ из Банатског Карловца и Ваздухопловни савез Србије уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије.

У класи С3 у јуниорској конкуренцији, победник Купа у Б. Карловцу био је домаћи такмичар Дејан Чанчаревић. Иза себе је оставио моделара из комшијског клуба АК „Живица Митровић“ из Беле Цркве Дејана Жака који је освојио сребрну медаљу. Трећепласирани моделар био је Срђан Радашин из АК „Ада“. У екипној конкуренцији у истој класи, победу су славили домаћи такмичари у саставу Дејан Чанчаревић, Илија Базовић и Никола Миљковић.

Јуниорска борба се наставила и у класи С6 у којој је талентовани Дејан Чанчаревић поново доказао свој квалитет освојивши нову златну медаљу. Иза њега остали су Емил Драгин из АК „Ада“ и „комшија“ из белоцрквансог АК „Ж. Митровић“ Давид Витомиров који су освојили друго и треће место. У екипној конкуренцији победнички пехар је овога пута отишао у Белу Цркву захваљујући Дејану Жаку, Дејану Петровићу и Давиду Витомирову.

Борбе младих такмичара са стране су гледали и сугерисали по који савет стари лисци ракетног моделарства у Србији. Након што су млађи завршили своје такмичење, на терен су изашли сениори и такмичили се у истим класама. Тако је у класи С6 тријумфовао искусни Ференц Илеш из АК „Ада“. У веома напетој борби у којој је за само један бод освојио сребрну медаљу победио је Ђурица Витомиров из АК „Ж. Миторвић“. Један степеник испод њега, такмичење је завршио Ролф Варга из АК „Ада“. У екпиној конкуренцији победили су такмичари АК „Ада“ и то у саставу Стојан Мрђанов, Ролф Варга и Ференц Илеш.

Љута сенирска борба наставила се и у класи С3 у којој су доминирали такмичари АК „Ж. Митровић“. Прво и друго место освојили су клупске колеге Мирослав Петровић и Ђурица Витомиров који су заслужено отишли у флајоф у којем је  Петровић ипак показао бољу форму у овом тренутку и освојио златну медаљу. Иза њих је остао Ференц Илеш из АК „Ада“ освојивши бронзану медаљу. У екипној конкуренцији у овој класи тријумфовао је тим из Б. Цркве у саставу Мирослав Петровић, Ђурица Витомиров и Саша Петровић.

Срећом, метереолошки услови су ишли на руку организатору и нису дозволили да уложени труд и енергија пропадну. Такмичење је организовано на изузетно високом нивоу, на шта су нас домаћини из АК „Михајло Петровић“ са вођством председника комисије за ракетно моделарство Жак Златком, уосталом и навикли.

ЛИГА СРБИЈЕ 2015

Завршетком купа у Б. Карловцу, завршила се и лига Србије у ракетном моделарству. У јуниорској конкуренцији, након пет кола, шампион Србије у класи С6 постао је Дејан Петровић из АК „Живица Митровић“ са укупно освојених 1214 бодова. Са само 72 бода заостатка, иза Дејана остао је Емил Драгин из АК „Ада“ освојивши титулу вицешампиона Србије. Бронзану медаљу из сезоне 2015 понео је Дејан Чанчаревић којег је одсуствовање са четвртог кола лиге коштало титуле шампиона Србије. Екипни шампиони Србије су  моделари АК „Ада“ који су славили испред колега из Беле Цркве и Банатског Карловца.

У класи С3 убедљиви победник је Срђан Радашин из АК „Ада“ који је за више од 250 поена иза себе оставио другопласираног Дејана Петровића из АК “Ж. Митровић“. Бронзоом се ове године морао задовољити његов клупски колега Дејан Жак који је после одличног почетка сезоне покварио резултате али ипак остао на врху табеле. У екипној конкуренцији шампиони Србије постали су моделари АК "Живица Митровић" из Беле Цркве.

У сенироској конкуренцији у класи С6, после три кола лиге и веома неизвесне борбе, са само шест поена предности, титулу шамипона освојио је Ференц Илеш из АК „Ада“. Друга у лиги Србије је једна од ретких дама у овом ваздухопловном спорту, Делорија Дехељан из АК „Б. Карловац“. Бронзана медаља припала је такмичару из АК „Живица Митровић“ из Беле цркве Саши Петровићу. Екипна титула шампиона Србије је ове године отишла у Белу Цркву.

Ференц Илеш је своју доминацију у ракетном моделарству потврдио и у класи С3. Три кола лиге су њему била сасвим довољна да и овде оствари најбоље резултате и постане убедљиви шампион. Вицешампион у овој класи постао је Ђурица Витомиров из АК „Ж. Митровић“ док је трећи био његов клупски колега Саша Петровић. У екипној конкуренцији, шампиони Србије постали су моделари  АК „Ада“.

Комплетне резултате можете преузети овде.

 

fer play2014