fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНИ ВИКЕНД

IMG 3011

Овог викенда ће на терену Арадац, у близини Зрењанина бити одржан Срем куп, на којем ће се такмичити око 110 ваздухопловним моделара из 16 земаља, док ће у недељу ракетни моделари наставити надметање у другом колу Купа Србије. Уједно, балонари ће учествовати на Београдском манифесту.

            33. Срем куп организују аероклуб „Нова Пазова“ и Ваздухопловни савез Србије од 27. до 29. маја. Данашњи дан је предвиђен за тренинг, а лепо време најављено за викенд обећава успешно такмичење.

            Ваздухопловни моделари такмичиће се у класама F1ABCQ. Класа F1A састоји се од једрилица које се вуку на сајли дугачкој 50 м, док се у F1B надмећу моделима са намотаном гумом. Управо у овој категорији Србија има веома јаке такмичаре – Светозара и Бојана Гостојића који су кандидати за медаље. У класи F1C користе се моторни модели који имају ограничено време рада од 4 секунде, док класа F1Q користи електромоторе.

            Свој долазак потврдили су моделари из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Румуније, Бугарске, Мађарске, Аустрије, Италије, Чешке, Словачке, Пољске, Немачке, Данске, Украјине и Америке. Један од најпознатијих такмичара који је потврдио свој долазак је Степан Стефанчук из Украјине, велики мајстор овог спорта, вишеструки свески првак и човек по чијим нацртима и наши моделари праве своје моделе.

            На такмичењу ће наступити и комплетна репрезентација Италије, која је најавила свој долазак са идејом да се упозна са тереном на којем Србија у августу ове године организује Европско првенство.

            Овог викенда ће осам балонаских посада из Србије, Мађарске и Словеније учествовати на Београдском манифесту. Такмичарски летови одржавају се ујутру од 06 до 08 часова, док ће у суботу и недељу у 18 х на Београдској тврђави бити приказан везан лет балона ради популаризације овог ваздухопловног спорта. Организатор овог догађаја је Балонарски клуб „Дамбос“ из Београда, а летови посада одвијаће се у правцу северно од Београда.

fer play2014