fbInstagram

СРБИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ЕП

У јеку су припреме за Европско првенство у ваздухопловном моделарству на које у августу у Арадац стиже више од 230 такмичара. Србија поред велике организације планира и медаље.

EP najava

  Овог лета се у Арадцу, поред Зрењанина одржава једно од највећих спортских такмичења у Србији. Од 14. до 20. августа, Ваздухопловни савез Србије организује Европско првенство слободнолетећих модела на којем учествује око 300 такмичара из 30 земаља. Организациони тим броји око 95 људи – судија, организатора, мериоца времена, људи из логистике, волонтера...

            Терен на којем се одржава такмичење је у непосредној близини села Арадац, око 6 км од Зрењанина. „Ово је један од ређих терена у Европи који је још погодан за такмичење ваздухопловних моделара у класама Ф1А, Б и Ц. То је ливада од око 4*6 км, на којој моделари врло радо воле да се такмиче. Са доласком овако великог броја такмичара, остварићемо око 3000 пансиона, углавном у хотелу Војводина у Зрењанину и хотелу Каштел у Ечкој. Ово је велика ствар за Србију не само у спротском, већ и у туристичком погледу и стога смо срећни што смо наишли на велико разумевање и подршку код руководства града Зрењанина“, каже Никола Боровац, директор Европског првенства.

            Свечано отврање такмичења планирано је за 15. август на централном тргу у Зрењанину, са музичким програмом. У организацији овог такмичења велику подршку су пружили Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије, град Зрењанин, Црвени крст из Зрењанина, волонтерска организација која фунционише при Спортском савезу Зрењанин и полиција овог града.

           Иначе, Србија је већ годинама у генералном пласману у првих десет у класи Ф1Б. „Ја лично очекујем да у овој класи за Србију буде медаља и у појединачком и у екипном пласману у овој класи. Не треба заборавити да смо на Европском првенству у Румунији били трећи екипно, а да је наш такмичар Светозар Гостојић освојио медаљу и на Светском првенству. У класи Ф1Ц не би било велико изненађење да узмемо екипно бронзану или сребрну медаљу“, прогнозира Боровац.

            Пре него што укрсте моделе на Европском првенству, 12. и 13. августа ће на истом терену најбољи европски моделари имати прилике да се окушају на такмичењу за светски куп – Меморијалу Ђорђе Жигић који се организује 49. пут. Око 150 такмичара се већ пријавило и планирају да искористе овај догађај као јак тренинг и прилику за упознавање са тереном.

Конкуренција

На овом такмичењу ће учествовати моделари из: Аустрије, Холандије, Шведске, Велике Британије, Швајцарске, Италије, Пољске, Француске, Литваније, Данске, Словеније, Израела, Мађарске, Чешке, Бугарске, Русије, Босне и Херцеговине, Немачке, Финске, Турске, Словачке, Латвије, Хрватске, Украјне и Србије. У класи Ф1А, Србију ће представљати Радоје Благојевић, Славко Савић и Мића Тица, у категорији Ф1Б Светозар Бојан Гостојић и Радивоје Благојевић, а у класи Ф1Ц Бранко Бијелић, Драган Лакић и Жива Ковачки.

Како лете модели

        Модел класе Ф1А је једрилица коју такмичар извлачи сајлом дужине 50 м и по могућству откачи изнад висине главе у термичком стубу. Мерачи времена мере време летења једрилице од 3 минута максимално. Број секунди лета, даје исти број бодова. У предњем делу трупа модела, налази се тајмер којим се подеси заадата максимална дужина лета, а након истека тог времена, активира се  "детерму" на хоризонталном стабилизатору те летелица вертикално слеће на земљу неоштећена.

        Модел класе Ф1Б је модел на погон гумом, специјални сноп гуме намотава се, постави у труп модела и прикључи на елису. Такмичар модел стартује из руке, гума се одмотава обрћући елису која диже модел на око 100-150 метара. Када се гума потпуно одмота, елиса се зауставља и склапа уз труп модела те након тога лети као једрилица и мери се време лета као и код претходног модела.

        Класа модела Ф1Ц је најзахтевнија. Модел се стартује из руке, вертикално на горе, а покреће је клипни мотор од 2.5 цм3 који ради свега 5 секунди на 30000 обртаја/мин. При томе се попне на 100-150 меетара и даље лети као једрилица и након истека 3 минута тајмер је спушта на земљу.

      

fer play2014