fbInstagram

Спорт и историја

Bojan orig

За многе пилоте ваздухопловно моделарство је било улазница у ваздухопловни свет.

Неки су остали верни овом ваздухопловном спорту од најмлађих дана па до позних година, тако да се на такмичењима у ваздухопловном моделарству могу видети све категорије – од млађих јуниора па до ветерана.

Наша земља је дала велики број светских и европских првака у овом спорту. Србија је актуелни европски првак у ваздухопловном моделарству (титула освојена 2018. године) и шампион света (титула освојена 2017. године) у категоријама слободнолетећих модела класe Ф1Б.

Аеромоделарство, иако тада још није имало то име, претходило је комплетној авијацији. Највећи пионири летења, од Каилеија, Лилиентхала, Вригхтса и Левавасеура до Блериота, Фербера, Фармана и Месершмита, првобитно су користили модел летелице како би тестирали решења која су у процесу креирања. Ово само показује колико је дуга историја аеромоделарства. Моделарска такмичења организована су још 1905. године, осмишљена као забавне и приступачне приредбе инспирисане постепеним појављивањем авиона на моторни погон.

Аеромоделарство је брзо стекло популарност од 1930-их надаље. Радио контролисани модели још нису били високо развијени - све до педесетих година - тако да су се користили искључиво слободнолетећи модели. Непосредно пре Другог светског рата организована су прва међународна такмичења у Енглеској и Немачкој. 1955. године појавила се акробатика у конкуренцији. Прво светско првенство одржано је пет година касније. Ракетни модели су изум почетком шездесетих година прошлог века у Сједињеним Државама, а прва светска првенства одржана су 1972. године.

Аеромоделарство је данас изнад свега најзначајнија ФАИ дисциплина у смислу броја такмичара: процењује се да има више од милион ентузијаста широм свиета. Сада постоје многе категорије аеромоделарства, било да се ради о авионима, хидроавионима, једрилицама, хеликоптерима и ракетним моделима.

fer play2014