fbInstagram

СПОРТСКИ ЛЕТЊИ КАМП РАКЕТНИХ МОДЕЛАРА

18

У складу са програмом Спортских кампова за младе перспективне спортисте који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије, тренутно се одржавају два кампа у ваздухопловним спортовима – у параглајдингу и ракетном моделарству. Оба кампа су ове године прилагођена ситуацији са пандемијом вируса Covid-19, те се бројно одржавају у одређеним смањеним оквирима и капацитетима, али се сви учесници ове активности надају да ће убудуће камп моћи да се одржи у пуном обиму и да се бројни млади спортисти на овај начин усаврше у свом спорту.

Док нешто старија генерација младих спортиста који се баве летењем параглајдером, вођена искусним инструктором Зораном Петровићем, стиче знања и искуства на обронцима Копаоника, где свакодневно поред теоријске обуке изводи и практичну обуку летења, за то време најмлађи ракетни моделари уче нове вештине из света ракетног моделарства на Фрушкој Гори, вођени инструкторима Зораном Катанићем, вишеструким светским прваком и освајачем бројних медаља у овом спорту и инструктором Драганом Јевтићем.

Пред полазницима кампа у ракетном моделарству из  аероклубова из Нове Пазове, Аде, Сремске Митровице и Беле Цркве су бројне теме са којима се упознају – историја ваздухопловног и ракетног моделарства, савремена достигнућа у ваздухопловству са посебним освртом на моделарство, метеорологија, спортски правилници ВСС, правилници о ракетном моделарству и пре свега практична настава израде такмичарских модела. Али поред ваздухопловних тема о којима ће слушати, млади ракетни моделари имају и динамичан дневни распоред – јутарња фискултура и јутарње спортске активности на отвореном (оријентиринг и упознавање са биљним и животињским светом Фрушке Горе), а поподневни часови су резервисани за предавања и рад у ракетном моделарству, као и ракетно моделарске активности на отвореном. Увече младе спортисте очекује предах и дружење, које је неизоставно присутно све време током трајања овог спортског кампа. Полазницима оба кампа предстоји још четири дана активности, чиме ће заокружити седмодевно усавршавање у ова два ваздухопловна спорта.

fer play2014