fbInstagram

СРЕБРО ЗА СРБИЈУ У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ

Asian.Tour.Korea.October.2023.Podiums.Final 10

 

Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда, освојио је сребрну медаљу и друго место на Светском купу у параглајдингу у дисциплини прелет и Тест такмичењу за азијско светско првенство, одржаном у Мунгјеонгу у Јужној Кореји од 6. до 14. октобра. До ове позиције је дошао такмичећи се са 88 пилота из Азије и Европе, након извршених шест такмичарских задатака и укупно прелетених 300 километара.

Прво место на такмичењу је освојио пилот из Кине Зенјун Зао, а треће место Мартин Јованоски из Северне Македоније. У изазовним временским условима, на другом континенту и са претежно азијским конкурентима, пут до подијума је морао бити поткрепљен умећем и добром тактиком, што Жељко Овука и те како поседује са својим вишедеценијским искуством у летењу, па је сваки такмичарски задатак извршавао до краја или како се у параглајдингу каже „у голу“.

Овим резултатом је показао да српски ваздухопловци и на азијском терену могу бити у самом врху, али и лично да са својих 57 година може постизати највише резултате у спорту, као спортиста који са собом носи знање и искуство. Такође, постигнутим резултатом Жељко Овука нам је показао да се истовремено може бити успешно на више поља, јер истовремено поред такмичарских активности, професионално је ангажован као генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије и потпредседник Комисије за параглајдинг Светске ваздухопловне федерације (ФАИ).

 

 

fer play2014