fbInstagram

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ СРЕМ КУПА

 

4

Традиционални 40. по реду Срем куп, коло светског купа у ваздухопловном моделарству, одржан је у суботу 10. јуна на терену Арадац код Зрењанина у организацији Аеро клуба „Нова Пазова“. Овогодишње такмичење је било у знаку најлепше слике ваздухопловног моделарства – велики број такмичара, јака конкуренција, одлична атмосфера и организација, и на крају врхунски резултати.

Драган Лакић из Аеро клуба „Винг“ из Београда и Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, једини су такмичари из Србије који су се нашли на победничком постољу. Драган је освојио друго место у категорији Ф1Ц, а Видак је био другопласиран у класи Ф1Б јуниори. Остале позиције заузела су позната имена из светског аеромоделарства.

 У класи Ф1А учествовало је 65 такмичара, од којих је, након пет турнуса и два додатна „флајоф-а“, најбољи био Итаи Шихман из Израела. Друго место је освојио Иван Бежак из Словачке, а треће место јуниор Томаш Језорни из Пољске. Поред њега, најбољи јуниори у овој класи су били Тим Хабјанич из Словеније на другом месту и Анастасија Позхарска из С.Македоније на трећем месту. Најбоље пласирани такмичар из Србије у овој класи био је Андрија Пешић из АК „Трстеник“ са освојеним деветим местом.

У класи Ф1Б најбољи је био Степан Стефанчук из Украјине од 27 такмичара. Друго место је освојио Адам Кравиец из Пољске и треће место Јан Цихак из Чешке Републике. Видак Веселиновић је био други најбољи јуниор у овој класи, а првопласирана Лара Мариа Хорак из Немачке.

У класи Ф1Ц, поред другопласираног Драгана Лакића, прво место је освојио Вјачеслав Александров из Украјине, а треће место Ђорђио Венути из Италије. У класи Ф1Ку најбољи је био Андреа Банци из Италије, на другој позицији Рафал Вагнер из Пољске и треће место Фабрицио Сесарини из Италије.

Небо изнад Арадца је било у суботу 10. јуна улепшано различитим ваздухопловним моделима, а моделари широм света су дошли на овај терен с намером постизања што бољих резултата за генерални пласман светског купа. Исто је настављено и наредног дана, у недељу 11. јуна у оквиру такмичења „Морава куп“, такође кола светског купа у ваздухопловном моделарству.

 

fer play2014