fbInstagram

СТИПЕНДИСТИ МИНИСТАРСТВА ОМЛАДИНЕ И СПОРТА ИЗ ВАЗДУХОПЛОВНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

image321

Осам спортиста ваздухопловаца потписало је ових дана уговоре за доделу стипендија врхунским спортистима аматерима за спортско усавршавање, које сваке године додељује Министарство омладине и спорта Републике Србије. Право на стипендије у 2020. години су стекли Кристина Чипчић из АК „Кикинда“, Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“, Иван Павлов из АК „Кумулус“ из Новог Сада, Михаило Петровић из АК „Фрањо Клуз“ Земун, Горан Ђурковић из СПК „Беркут“ Вршац, Миодраг Чипчић из АК „Кикинда“, Дејан Валек из АК „Кумулус“ из Новог Сада и Драган Попов из СПК „Беркут“ Вршац. Од њих осам, седам спортиста је категорисано као спортисти заслужног ранга и један као спортиста међународног ранга.

Пут до стицања ове вредне стипендије коју обезбеђује надлежно Министарство чине поред врхунских резултата спортиста и стриктно одређена правила и прописи које спортиста мора да испуни. Најпре, спортиста се на основу резултата постигнутих у претходној години категорише као спортиста националног, међународног или заслужног ранга, а у складу са Правилником о категоризацији Спортског савеза Србије. Након тога, категорисани спортисти су корак ближе ка стипендији и уколико испуне услове из Правилника о стипендирању Министарства омладине и спорта, надлежни национални савез их предлаже за стипендисте, што даље Министарсто одобрава. Дакле, сам резултат није довољан, ако нису испуњени други услови који се тичу пласмана на такмичењима, броја учесника – појединаца, клубова и држава, ограничења у годинама спортисте и слично. Такође, за стицање ове значајне финансијске подршке, потребан је континуирани дугогодишњи рад и успеси спортисте у такмичарском систему спорта и не само једногодишњи резултат, јер статус спортиста заслужног ранга може да важи четири године. Међутим, вероватно је и да спортиста који освоји прво место на државном првенству у протеклој години, ако су испуњени сви остали прописани услови, може бити кандидат за стипендију.

Ваздухопловни спортисти којима је додељена ова новчана подршка Министарства врхунски су такмичари у својим дисциплинама ваздухопловног спорта. Осамнаестогодишња Кристина Чипчић из Кикинде је најбоље пласирани ракетни моделар из Србије и 2019. годину је завршила на 9. месту светске ранг листе од 487 такмичара, а у јуниорској конкуренцији је била трећепласирана од 221 јуниора. Кристина је била најуспешнија жена ракетни моделар у 2019. години у свету. Поред тога, са европског првенства у ракетном моделарству у 2019. години донела је златну медаљу појединачно и сребро и бронзу у екипној конкуренцији. Њен брат Миодраг потврдио је статус заслужног спортисте у 2019. години, који је стекао 2018. године са петим местом на светској ранг листи у ракетном моделарству. Такође, још један представник ракетног моделарства међу стипендистима, Михаило Петровић из Београда, потврдио је у 2019. години статус спортисте међународног ранга стечен 2018. године са 20. позицијом на светској ранг листи. Михаило је 2019. годину завршио на 34. месту на свету од 487 такмичара.

Двадесетогодишњи Бојан Гостојић, ваздухопловни моделар из Зрењанина, потврдио је статус који је стекао 2018. године на европском првенству у ваздухопловном моделарству, када је репрезентација Србије освојила титулу европског шампиона. У 2019. години је учествовао на светском првенству за ваздухопловне моделаре. Бојан је годинама у врху светске ранг листе за ваздухопловне моделаре, био је вишегодишњи јуниорски првак светског купа, европски јуниорски првак, јуниорски вицешампион света и вишеструки државни првак.

Пилоти параглајдера Горан Ђурковић и Драган Попов из Вршца, и Дејан Валек и Иван Павлов из Новог Сада, годинама уназад су међу првих десет спортиста на светској параглајдинг ранг листи у дисциплини прецизно слетање и освајачи су бројних медаља на европским и светским првенствима, како појединачно, тако и екипно. Такође, победници су државних првенстава и лиге Србије у прецизном слетању параглајдером.

Од ових осам стипендиста, четворо су добитници највишег ваздухопловног признања статуе „Златни орао“ – Горан Ђурковић, Дејан Валек, Миодраг Чипчић и Бојан Гостојић. Поред одличних резултата које постижу, стипендисти Министарства омладине и спорта РС из Вазухопловног савеза Србије, својим учешћем на међународним такмичењима и на разним домаћим спортским догађајима и активностима, увек достојанствено представљају Србију и Ваздухопловни савез Србије, дајући пример својим млађим колегама и пружајући праву слику како треба да изгледа врхунски спорт.

fer play2014