fbInstagram

ТЕСТ ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ПАРАГЛАЈДИНГУ, ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

miSUeDOh0Fs4

Овог лета Нишка Бања је обојена параглајдингом, па након што су пилоти параглајдера у дисциплини прецизно слетање завршили такмичење у светском купу, у ово место су дошле њихове колеге које се такмиче у дисциплини прелет. Од 1. до 8. августа на нишким теренима се одржава Тест Европског првенства за 2022. годину, уједно државно првенство Србије и државно првенство Мађарске у параглајдингу у дисциплини прелет. Организатор овог такмичења је Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Града Ниша.

Годинама уназад Ниш је за светске пилоте параглајдера постао познато место за такмичења, кроз одржавање великих међународних такмичења. Терени у нишком округу и овом делу Србије су врло интересантни за пилоте, па они увек у великом броју долазе на окупљања у организацији Ваздухопловног савеза Србије. Ове године такмичење ће практично бити три у једном – тест за европско првенство које ће се одржати следеће године на истом месту и у истој организацији, највише државно првенство Србије и на захтев пилота из Мађарске и њиховог националног савеза државно првенство ове земље.

Учествује укупно 86 пилота параглајдера, понајвише из Мађарске и Србије, али и других држава. Данас 2.августа је први такмичарски дан, а планирани завршетак и проглашење победника је у суботу 7.августа. Полетишта са којих ће пилоти сваки дан кретати у задатке прелета су на Сврљишким планинама изнад села Сићева и Коритник брдо изнад Нишке Бање. А прелети ће, у зависности од метеоролошких услова, ићи ка Лесковцу, Власотинцу, Пироту, Зајечару, где ће и бити одређени циљеви – гол линије на које ће слетати најбољи пилоти.

Пилоти ће бити праћени најсавременијом сателитском технологијом, па ће организатори у било ком тренутку знати положај пилота и организовати све неопходне активности ретранспорта и слично, док ће публика и пратиоци такмичења моћи уживо да прате летење и резултате пилота за време трајања такмичарског дана. Ово ће уједно бити прилика како за организатора да се што боље припреми за највеће европско такмичење следеће године, тако и за домаће пилоте, а и пилоте суседне Мађарске да се изборе за најбоље на националном нивоу у овој години.

Линк за праћење дневних задатака и летења пилота: https://livetrack360.com/livetracking/split/3957

Данашњи задатак постављен пилотима је прелет од Ниша, преко Беле Паланке до Пирота.

fer play2014