fbInstagram

ТРЕЋИ МОДЕЛАРСКИ ВАЉЕВСКИ СКУП

106424989 10220086032234631 1270832750980670887 o

Спортски аеродром „Дивци“ код Ваљева окупио је у суботу 27. јуна све љубитеље модела авиона на даљинско управљање, такозваних РЦ модела. У организацији АК „Ваљево“ преко 40 учесника из целе Србије приказало је своје моделе и њихове летачке могућности.

Иако је неповољна ситуација у нашој и свим другим државама, узрокована вирусом Ковид-19, омела бројне заинтересоване моделаре из окружења да се придруже моделарима из Србије, организатор је уложио велики труд и рад да се заинтересовани посетиоци упознају са овом дисциплином моделарства и уживају у презентацији око 60 врхунски израђених модела. На ваљевском аеродрому су се тако могли видети моделари из Бечеја, Вршца, Новог Сада, Трстеника, Краљева, од најмлађих јуниора до најстаријих ветерана ове дисциплине.

Такмичење је отворила председница Аеро клуба „Ваљево“ Оливера Кнежевић, уз најаву још такмичарских организационих активности клуба ове године – ревијалног параглајдинг такмичења у прелету „Ваљево Опен“ у септембру месецу и државног првенства у рели летењу у октобру месецу. Одлична организација овог скупа показала је ваљевски спортски аеродром у правом светлу, а засијали су и сви ваздухопловни спортови кроз учешће појединаца и приказ, поред РЦ моделарства, ракетног моделарства, параглајдинга, моторног летења, једриличарства…

РЦ моделарство је једна од најмлађих дисциплина ваздухопловног моделарства. За разлику од слободнолетећих моделарских категорија, код РЦ категорије је непрекидно присутан директни контакт између моделара и модела, путем даљинских команди, у свим фазама лета. Неопходно је да моделар зна да управља са моделом од полетања до слетања, уз испуњавање такмичарског задатка. Задаци могу бити трајање лета, прецизно слетање, акробатске фигуре и слично, а РЦ модели могу бити авиони, хеликоптери, једрилице.

fer play2014