fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНА ТАКМИЧЕЊА ЗА ВРЕМЕ И НАКОН ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА COVID -19

slika6

Пандемија вируса COVID-19 која је заокупила свет у марту месецу ове године, изузетно је погодила спортску заједницу. Све активности на спортским пољима су стале, као што је на тренутак застао и свакодневни живот. У први план је ступила борба против овог невидљивог непријатеља, као и предузимање свих неопходних мера у процесу заштите и ширења вируса.

Сви организациони капацитети и на међународном и националном нивоу су били спремни за почетак нове сезоне такмичења, нових резултата и нових рекорда. Пре него што је дошло до застоја, у Ваздухопловном савезу Србије су одржана два такмичења – једно у аеромоделарству (11. Коплас Про Куп, 1.коло Лиге Србије у дисциплини Ф1Н и Ф1Н-150, 11.фебруар, Хала спортова Нова Пазова) и једно такмичење у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање (Суботица Опен, 1.коло Лиге Србије, 14-15.март, Спортски аеродром Биково).

Даље се поступало у складу са одлукама надлежног Министарства омладине и спорта РС и Владе Републике Србије, и пре свега сходно ванредном стању које је проглашено на територији Републике Србије. Сва домаћа и међународна такмичења су суспендована до краја маја месеца 2020. године. Међународне комисије Светске ваздухопловне федерације (ФАИ) су анализирале ситуацију и заједно са непосредним организаторима такмичења доносиле одлуке о даљем току одржавања ваздухопловних такмичења. Дошло је до масовних отказивања свих великих међународних такмичења, тако да ће ова година бити у знаку домаћих националних и мањих регионалних такмичења. Где и ако буде било могуће, уложиће се сви напори да се реализују и континентална првенства.

slika1У ваздухопловном и ракетном моделарству донета је одлука да не буде рангирања и награђивања у Светском купу. Такмичења која су планирана да буду Светски купови, могу задржати тај статус ако се преносе у наредну 2021. годину, или ако се одржавају у овој 2020. години имаће статус отворених међународних. Одлука је остављена организаторима, а нови календар такмичења, са изменама које су се догодиле због одлагања или отказивања такмичења, биће објављен ускоро – почетком јуна месеца.slika2

Репрезентативци Србије у ракетном и ваздухопловном моделарству требало је ове године да наступе на два такмичења прве категорије – на Европском првенству у ваздухопловном моделарству и Светском првенству у ракетном моделарству. Европско првенство у ваздухопловном моделарству у категоријама Ф1АБЦ, које је требало да се одржи у Прилепу у Македонији од 18. до 22. августа 2020.године је отказано. За одржавање Светског првенства у ракетном моделарству у месту Бузау у Румунији, од 22. до 28. августа 2020. године чека се званична одлука која ће ускоро бити донета.

slika3У падобранству је ове 2020.године у Русији требао да буде одржан велики падобрански „Мондијал 2020“ – светско првенство у падобранству које обједињује све падобранске дисциплине. Међународнаslika4 комисија за падобранство и Руска падобранска федерација су након детаљног праћења ситуације и преговора, донели заједничку одлуку да није могуће да се „Мондијал 2020“, одржи у августу месецу 2020.године и да је нови датум одржавања померен за 07.-21.август 2021.године. Наши репрезентативци су такође требали да бране боје Србије на овом светском првенству.

У параглајдингу је ситуација била неизвесна све време и одржавање великих међународних такмичења је био предмет свакодневних разговора, нарочито из угла Ваздухопловног савеза Србије, који треба да буде домаћин Европског првенства у параглајдингу у дисциплини прелет у Србији у Нишу. Првобитно је као датум такмичења планиран 19-31.јул 2020.године. Након детаљног сагледавања ситуације и након завршетка ванредног стања у Републици Србији, уз све накнадно донете препоруке Владе Републике Србије и анализе ситуације развоја пандемије вируса Covid-19, ВСС као непосредни организатор је заједно са Светском ваздухопловном федерацијом и Комисијом за параглајдинг, донео одлуку да се Европско првенство премести на резервни термин 23.август – 05. септембар 2020. године. Уз присутан оптимизам свих учесника овог такмичења, који се пријављују из држава широм Европе, надамо се да ће се такмичење одржати у овом планираном термину.

slika5

Европско првенство у параглајдинг дисциплини прецизно слетање, које је требало да се одржи од 28. августа до 5. септембра 2020. године у Румунији, померено је за 2022. годину. На овом такмичењу је такође требала да наступи репрезентација Србије.

slika6

На домаћем терену, поред аеромоделарства, параглајдинга и падобранства, Комисије и Координатори ВСС за општу авијацију, ваздухопловно једриличарство, ултралако летење и балонарство, пажљиво прате ситуацију и сходно томе се планира даљи наставак сезоне домаћих лига такмичења и државних првенстава. Календар такмичења ВСС за 2020. годину се свакодневно ажурира сходно насталим изменама. Благовремено ће бити објављене све одлуке и планирани календар такмичења.

Влада Републике Србије и Министарство омладине и спорта РС су дали препоруке за даља поступања и активности, а на организаторима такмичења и учесницима у систему такмичења – спортистима и спортским радницима је да делују у складу са њима.

Свакако да ће ситуација са спортом и такмичењима због пандемије вируса  COVID-19 широм света и последица које су проузроковане вирусом бити предмет даљих разговора и одлучивања на националном и међународном нивоу. Сви учесници у систему спорта засигурно се радују да се поново нађу на теренима, спортским халама, а ваздухопловци да се са својим летелицама вину у небеске висине и да бележе сјајне спортске резултате и у овој 2020. години. У међувремену, припреме и тренинзи у затвореним и отвореним просторима се увелико спроводе, а организатори такмичења увелико раде на обезбеђивању најбољих услова за такмичаре и предстојећа окупљања.

Календар такмичења ВСС:

https://www.vss.rs/kalendar-takmicenja-i-rezultati/takmicenja-i-rezultati-2020

Календар такмичења ФАИ:

https://www.fai.org/events?upcoming=1&f%5B0%5D=fai_event_year%3A2020&display=list

fer play2014