fbInstagram

ВЛАДИМИР БАЧАНИН - ЧЕТВРТУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ ДРЖАВНИ ПРВАК

slika5

Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „AIR 037“ из Крушевца освојио је титулу државног првака у параглајдингу у дисциплини прелет, на управо завршеном Државном првенству одржаном на Копаонику од 9. до 13.септембра. Бачанин је тако четврти пут заредом на трону највећег државног такмичења, након што је сакупио титуле из 2017,2018, 2019. и ове 2020.године.

Освојеном првом месту на државном првенству је претходило пет такмичарских дана са полетишта на Копаонику и Голији, четири такмичарска задатка и прелетених преко 200 километара. У укупном збиру, када су се сабрали резултати свих дана, на највишој позицији се нашао Владимир Бачанин, са врло малом бодовном разликом испред искусних другопласираног Зорана Петровића из Параглајдинг клуба „Голија“ из Рашке и трећепласираног Жељка Овуке из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда. На овогодишњем државном првенству је наступио 21 пилот параглајдера из осам клубова, а екипно прво место су освојили пилоти домаћина ПК „Голија“ из Рашке, друго место пилоти КСЛиБ „Арес“ из Београда и треће место пилоти ПК „Соколица“ из Косовске Митровице. У „спорт“ класи најбољи је био Милан Бујић из крушевачког параглајдинг клуба, испред другопласираног Петра Панића из АК „Ваљево“ и трећепласираног Стефана Дабића из ПК „AIR 037“ из Крушевца. У „адреналин“ класи прво место је заузео Дејан Сантрач из БиХ, друго место Милош Гагић из КСЛиБ „Арес“ и треће место Томас Дрнец из Чешке.

На овом такмичењу, које је уједно међународног карактера, наступила су само два пилота из држава ван границе Србије, иако је такмичење требало да буде и државно првенство Мађарске и државно првенство Босне и Херцеговине, као и предсветски куп. Ситуација са вирусом Covid -19 и актуелне мере које су на снази, довеле су до отказивања доласка великог броја пилота и умањења бројности овог такмичења, на коме је требало да учествује 150 пилота параглајдера.

Упркос томе, непосредни организатор Параглајдинг клуб „Голија“ из Рашке се као и увек показао као одличан домаћин државном првенству, а пилоти су имали прилику поред такмичарских задатака, да уживају у летењу изнад обронака Копаоника и Голије, као и изнад читаве Рашке области.

У духу такмичарски испуњеног септембра, пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прелет, настављају без паузе, па се већ за три дана селе на „равничарске“ терене. Од четвртка 17.септембра до недеље 20.септембра ће се одржати треће коло лиге Србије – такмичење „XC изнад равнице“ на Тителском брегу у организацији АК „Кумулус“ из Новог Сада.

fer play2014