fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ СРБИЈЕ ДОМАЋИН МЕНАЏМЕНТУ КОМИСИЈЕ ЗА ПАРАГЛАЈДИНГ И ЗМАЈАРСТВО СВЕТСКЕ ВАЗДУХОПЛОВНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ (ФАИ)

CO101132

Ваздухопловни савез Србије је ових дана угостио чланове Управног одбора Комисије за параглајдинг и змајарство Светске ваздухопловне федерације (ФАИ). Састанци овог највишег тела на нивоу светског параглајдинга одржавају се у Београду од уторка 28. септембра па до петка 1. октобра. Чланови управног одбора су из Француске, Сједињених Америчких Држава, Русије, Србије, Велике Британије, Словеније и Северне Македоније.

Иницијатива за одржавање састанака УО светске комисије за параглајдинг и змајарство у Београду и Србији потекла је од генералног секретара ВСС Жељка Овуке, иначе вишегодишњег потпредседника ове светске комисије. У три дана састанка у Београду на дневном реду ће бити важне одлуке за светски параглајдинг, као и разговори у вези предстојећих светских првенстава у Северној Македонији (у дисциплини прецизно слетање) и у Аргентини (у дисциплини прелет). Такође анализираће се и актуелна ситуација и изазови које је ковид пандемија донела овом ваздухопловном спорту.

Пред светском параглајдинг заједницом поред овогодишњих светских првенстава, следеће 2022. године су европска првенства у Румунији (прецизно слетање) и у Србији – Нишу (прелет). Поред овог великог међународног такмичења у Србији 2022.године, део скоро сваке организације великих међународних такмичења ће бити људи из Србије као чланови жирија, судије, и носиоци других функција. Ово је значајна потврда квалитета ваздухопловаца и организатора из Србије, који јесу и биће важан елемент развоја и унапређења спорта на међународном нивоу.

На састанку је донета и одлука да ће годишња конференција ФАИ Комисије за параглајдинг и змајарство бити одржана у Београду од 26. до 30. јануара 2022. године. Тиме ће Београд и ВСС имати част да угосте бројне делегате светских ваздухопловних савеза, после седам година, након што је 2015. године одржана прва конференција овог типа у Србији.  

Фото: Вагнер продукција

fer play2014