fbInstagram

ЗАВРШЕНО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ПАРАГЛАЈДИНГУ – ФРАНЦУЗИ ОДЛИЧНИ, АЛИ И СРБИЈА

BBP04643

Од 25.јула до 6.августа на нишким параглајдинг теренима је одржано 16. ФАИ европско првенство у параглајдингу у дисциплини прелет. Укупно 132 пилота из 30 држава угостио је организатор Ваздухопловни савез Србије уз велику подршку Министарства омладине и спорта и Града Ниша.

У финалном скору, европски шампиони у све четири категорије постали су француски пилоти – Лук Армант појединачно, Мерил Делфериер у женској конкуренцији, Луис Гутагни у јуниорској конкуренцији и репрезентација Француске екипно. Овај резултат не представља изненађење, с обзиром да се ради о земљи која је колевка параглајдинг спорта, која има највише пилота параглајдера на свету и чији спортисти заузимају прва места светске ранг листе у све четири наведене категорије.

Најбоље пласирани репрезентативци Србије били су Предраг Дудић и Владимир Бачанин, који су делили 37.место са истим бројем бодова. Владимир и Предраг су освојили укупно 4112 бодова, а првопласирани европски шампион је имао 4432 бода, што довољно говори о јачини такмичења и појединачном квалитету сваког такмичара, јер је врло мала бодовна разлика делила првих 50 пилота параглајдера у генералном пласману од 130 пилота. Репрезентација Србије је заузела 12.место у екипној конкуренцији.

Такмичење је обележило укупно шест такмичарских дана са шест задатака прелета од 70 до 100 километара по дану, у зависности од временских услова. Поред постигнутих резултата, посебно је од стране свих гостију – учесника истакнута организација овог великог међународног такмичења. Вође репрезентација су на крају истакле да је све протекло беспрекорно и да је ово било једно од најбоље организованих такмичења на којима су учествовали. Преко 60 људи је учествовало у организацији европског првенства, што довољно говори о комплексности одржавања оваквог такмичења. Поред великог броја волонтера, пет екипа Црвеног крста Србије са 30 чланова спасилачке службе и Горска служба спасавања Србије, бринули су о безбедности учесника, што је најважнији аспект такмичења у ваздухопловним спортовима. Да све протекне у реду и да читава организација функционише на прави начин, водили су рачуна Горан Вучковић и Жељко Овука, директори организације такмичења.

Србија и Ваздухопловни савез Србије су за ово такмичење одлично оцењени од стране учесника и Светске ваздухопловне федерације, а нове прилике за добру организацију и успешна такмичења су убрзо пред нама. Од 18. до 24.августа у Арадцу код Зрењанина одржаће се Европско првенство у ракетном моделарству и од 21. до 27.августа у Дрвару у БиХ Предсветски куп у параглајдингу „Десант на Дрвар“ – на оба места организатор је Ваздухопловни савез Србије.

Фото: Дејан Валек

fer play2014