fbInstagram

ЈЕДРИЛИЦЕ У ПАНЧЕВУ И СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

61925361 2365164383504398 2929665688740036608 o

Након мајске паузе због лоших временских услова, такмичари Ваздухопловног савеза Србије су поново на терену. Предстојећег викенда, у суботу 8. јуна, одржаће се два такмичења – једно у ваздухопловном једриличарству и друго у моделарству. Смедеревска Паланка и Аероклуб „Јасеница“ ће на спортском аеродрому Рудине бити домаћини 3. Бланик купа у ваздухопловном једриличарству, док ће Панчево и Аероклуб „Утва“ бити домаћини Државног првенства у РЦ моделарству (радио контролисане једрилице на електро погон).

Ваздухопловни једриличари ће се такмичити у прецизном слетању и окупиће се око 25 пилота из Србије, Македоније, БиХ и Републике Српске. Такмичење почиње у 12 часова и летови су планирани до касних поподневних часова. Организатор је Аероклуб „Јасеница“ из Смедеревске Паланке, основан далеке 1933. године.

Са друге стране, на само 15ак километара од Београда, на спортском аеродрому Утва у Панчеву и у организацији истоименог клуба, одржаће се Државно првенство у РЦ моделарству. Након што је прошле године на истом месту одржано ревијално такмичење, ова дисциплина је поново под окриљем Ваздухопловног савеза Србије. Такмичарски турнуси почињу у јутарњим часовима и планирана су четири турнуса за јуниоре и сениоре до поподневних часова. За разлику од слободнолетећих моделарских категорија, код РЦ категорија непрекидно је присутан директни контакт између моделара и модела, путем даљинских команди, у свим фазама лета. Неопходно је да моделар зна да управаља са моделом од полетања до слетања, настојећи да максимално добро испуњава такмичарске задатке. Бодује се трајање лета у оквиру максимума од шест минута, као и близина модела циљу након слетања и заустављања.

fer play2014